Lubicie robić przekąski na imprezę z efektem 'wow’? Camembert zapiekany w chlebie sprawi, że taki efekt z łatwością zostanie osiągnięty. Połączenie roztopionego, aromatycznego camemberta ze słodkim dżemem porzeczkowym jest rewelacyjne! Do tego, chrupiący chleb, który zatopicie w ciągnącym się serze. Jak to piszę to mam ślinotok! Zapewniam Was, że będziecie zachwyceni. Widzieliśmy wiele zdjęć w internecie pokazujących podobne przepisy i przygotowując nasz podchodziliśmy do niego z lekką dozą niepewności. Nie byliśmy pewni czy aby napewno ten dżem będzie do niego pasował, czy się w ogóle się roztopi. Jedne czego byliśmy pewni to chrupiący chleb 😉 Ale gdy wyciągnęliśmy go z piekarnika i spróbowaliśmy tego połączenia smaków, to na naszych twarzach pojawił się wieeelki uśmiech. To jest pyszne i koniecznie musicie tego spróbować! Wbrew pozorom wychodzi bardzo duża i sycąca porcja z pewnością na większą ilość osób niż dwie 🙂
Maciek
P.S> Jeżeli tak jak i my często sięgacie do takich przepisów z pysznym serem w roli głównej, dodatkowo polecam przepis na pieczony camembert z orzechami włoskimi w syropie 🙂
The form you have selected does not exist.
Składniki na camembert zapiekany w chlebie:
- 1 wiejski okrągły chlebek
- 1 opakowanie sera camembert
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
- oliwa z oliwek
- sól
- suszony rozmaryn
Zaczynamy od ścięcia 1/3 wysokości chleba, która posłuży nam póżniej za pokrywkę przy jego pieczeniu.
Następnie za pomocą noża, wycinamy w chlebie dziurę wielkości sera. Trzeba pamiętać aby nie przebić się na wylot.
Kolejnym krokiem będzie nacięcie boków chleba prowadzących do jego środka, tak aby później łatwo można było odrywać jego kawałki.
Następnie wewnętrzną część chlebka obficie smarujemy oliwą z oliwek i delikatnie solimy i posypujemy suszonym rozmarynem.
Do środka wkładamy wyjęty z opakowania ser.
Z wierzchu sera kładziemy dżem i przykrywamy całość odciętą wcześniej 'przykrywką’.
Chlebek pieczemy w 180C przez ok 30 min.
Camembert zapiekany w chlebie podajemy na gorąco! Smacznego 🙂
Po więcej ciekawych przekąsek zajrzyj do naszej zakładki z przekąskami 🙂
Bardzo apetycznie wygląda i rewelacyjnie smakuje 🙂 Ciekawe połączenie. Ta przekąska skradła serce całej mojej rodziny. Wcześniej serwowałam camembert w panierce z dodatkiem żurawiny, ale ten pomysł jest jeszcze lepszy. Na pewno będzie zaskoczeniem dla gości. Warto przygotować takie przekąski na rodzinną imprezę. Na pewno znajdą zwolenników 🙂