Frittata z cukinią i bekonem to jedno z tych dań, które idealnie nadaje się zarówno na śniadanie jak i kolację. Co jest jeszcze fajne w tym daniu to to, że tak naprawdę można wrzucić do niej wszystko co lubimy, lub co mamy akurat w lodówce. Ta akurat wersja z cukinią i bekonem powstała w któryś sobotni poranek. Zajrzałem do lodówki, był bekon, ale zbrzydły już nam wysmażone na chrupko plasterki. Była cukinia, ale grillowane warzywa na śniadanie to też nie było to czego mój organizm w danej chwili potrzebował. Były też sery i jajka. Chwilkę pokombinowałem i padło na frittatę. Która była STRZAŁEM W DZIESIĄTKĘ! Zajadała się cała rodzina. Za sprawą bekonu i sera cheddar frittata nabrała zdecydowanie wyrazistego smaku. Dodatkowo jestem pewien, że takim właśnie śniadaniem sprawiłem radość całej mojej rodzinie 😉
Maciek
Dodatkowo tu znajdziesz nasze inne pomysły na frittatę z :
The form you have selected does not exist.
Frittata z cukinią i bekonem, składniki:
- 1 cukinia
- 6 plastrów parzonego bekonu
- 6 jajek
- 100 g sera cheddar
- 1 kula sera mozarella
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- sól i pieprz
Do przygotowania frittaty z cukinią będzie nam potrzebna patelnia, którą można wstawić do piekarnika. Jeżeli mamy taką patelnię to możemy zacząć przygotowanie frittaty.
Ustawiamy piekarnik na termoobieg i temperaturę 200C. Na patelnię wrzucamy pokrojony na 1 centymetrowe paski bekon i smażymy na złoto.
W międzyczasie na dużych oczkach tarkujemy cukinię, wrzucamy ją do miski i solimy. Po 5 minutach odciskamy wodę z cukinii (staramy się to zrobić jak najmocniej).
Następnie po odciśnięciu wrzucamy cukinię na patelnię, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy razem z bekonem, aż cukinia zacznie się rumienić.
W misce ubijamy jajka z dodatkiem tarkowanego sera cheddar, który tarkujemy na małych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem oraz płatkami chilli.
Taką jajeczną masą zalewamy cukinię.
Smażymy na średnim ogniu aż boki zaczną odchodzić od ścianek patelni. Na wierzch wrzucamy rozdartą mozarellę.
Wstawiamy do piekarnika na +/- 10 minut, aż jajka się zetną a mozarella zacznie się złocić.
Gotowe!