Jakoś tak ostatnio wzięło nas na przemyślenia bo wiele osób w tym też znajomych uważa, że prowadzenie bloga jest czymś banalnie prostym i że tak naprawdę każdy jest w stanie blogować. Bo co to niby za problem ugotować coś pysznego a przy okazji zrobić zdjęcia – taaa bo przecież zawsze jest idealne światło, fotki same się obrobią a smaczne i wizualnie dopracowane dania wychodzą za każdym razem 😉
Na ten przykład my teraz jesteśmy na krótkim urlopie (od normalnej pracy), ale nie mogliśmy sobie pozwolić na brak wrzucania na blog nowych przepisów i musieliśmy się do tego wcześniej odpowiednio przygotować i przepis wraz ze zdjęciami był już gotowy a zostało nam dodać parę słów od siebie. Ale oprócz przyjemności jaką daje nam dzielenie się przepisami to jest też masa pracy jaka w to wkładamy. No dobra, słowo nie będziemy Wam już więcej narzekać! Ale dla tych co zawsze zostawiają nam miłe słowo lub kciuka dziękujemy z całego serca bo bardzo nas to motywuje!
Sezon na bób w pełni, więc podrzucamy Wam ten mega szybki i mega smaczny przepis na crostini z bobem z pesto z pietruszki. Wiele osób nie lubi bobu ze względu na specyficzny smak, ale wystarczy naprawdę niewiele aby go przełamać tak jak na przykład ta SAŁATKA Z BOBEM I TRUSKAWKAMI kilka dobrze skomponowanych składników i powstaje raptem danie, które jest w stanie zachwycić dosłownie każdego. Tym razem crostini z bobem to świetny pomysł na smaczną przekąskę. Ale uwaga sezon na bób nie trwa wiecznie i czerpmy z niego ile się da!
Składniki 4 porcje:
- 1 szkl bobu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 szkl natki pietruszki z pędami
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania bobu. Bób wrzucamy do zimnej wody 1 szklanka bobu + 2 szklanki wody dodajemy cukier i sól. Gotujemy go ok 10 min /starszy bób gotuje się dłużej, dlatego trzeba sprawdzać jego stan co jakiś czas, ogólnie uważajmy aby się nie rozgotował/ po czym płuczemy na sitku pod bieżącą zimną wodą.
W blenderze łączymy ząbki czosnku, natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Następnie tak otrzymane pesto łączymy z wcześniej przygotowanym bobem.
Sugerujemy podawać z pieczywem i przed samym podaniem posypujemy parmezanem.
wygląda super! Smakuje pewnie też… dotychczas nie jadłam bobu, ale muszę spróbować. Zastanawia mnie, czy nie byloby ok dorzucić jeszcze trochę listków mięty? 🙂
wariacje ze składnikami zawsze mile widziane 😀