Makaron w sosie dyniowym to nasza kolejna propozycja na jesienny obiad dla każdego. Pyszny aromatyczny i rozpływający się w ustach posiłek to jest to na co mam największą ochotę gdy pogoda zbytnio nie sprzyja. Dodatkowo o ile posiadasz w zamrażarce puree z dyni przygotowanie tego dania zajmie dosłownie 20 minut w całości. Aczkolwiek jeżeli nie posiadasz takowego puree, przygotowanie go nie jest żadną filozofią, gdyż powstaje z upieczonych kawałków dyni. Nadmiar puree idealnie nadaje się do zamrożenia i dyniowymi smakami możemy cieszyć się cały rok. Dokładny przepis znajdziesz w naszym wpisie: jak zrobić puree z dyni. Makaron w sosie dyniowym dodatkowo wzbogaciliśmy o smak sera, który znacznie podkręca smak całego dania ale aby o tym się przekonać koniecznie polecam wypróbować nasz przepis!
A oto kilka naszych innych pomysłów z wykorzystaniem z dynią w roli głównej:
- curry z dyni i ciecierzycy
- sos dyniowo-pomidorowy do makaronu
- placki z dynii na słodko lub wytrawnie
- jak upiec dynię piżmową
- ciasto z dyni z orzechami włoskimi
- zupa krem z dyni
- sałatka z pieczoną dynią i roszponką
- makaron z dynią i orzechami
- jak wysuszyć pestki z dyni
The form you have selected does not exist.
Składniki na makaron w sosie dyniowym z serem:
- 500 g makaronu
- 70g masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka puree z dyni (jeżeli nie posiadasz puree w zamrażarce sięgnij po nasz przepis na puree z dyni 😉 )
- 1 szklanka 30% śmietanki
- szklanka tartego parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- pół pęczka natki pietruszki
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy posiekany drobno obrany czosnek, który podsmażamy dosłownie 10-20 sekund pilnując aby nie zbrązowiał.
W międzyczasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Następnie do garnka z masłem dodajemy puree z dyni i 30% śmietankę dokładnie całość mieszając.
Kolejnym krokiem będzie dodanie parmezanu i doprawienie sosu gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.
Następnie sos dokładnie mieszamy aby parmezan się rozpuścił.
Na koniec podgrzewamy nasz sos maksymalnie 3-5 min na małym ogniu. Gotowe. Smacznego 🙂