Jeżeli szukacie jakiejś smacznej i sycącej przekąski to te babeczki z kiełbasą i serem sprawdzą się w 100%. Wydaje mi się także, że sprawdzą się zarówno jako imprezowa przekąska, jak i przepyszne śniadanie. Tak właściwie to eksperymentując z różnymi mięsnymi dodatkami możecie uzyskać różnoraki smak w zależności od Waszych indywidualnych preferencji. Nasza kiełbaska była dość czosnkowa i mocno wędzona, także uzyskane ciasto naprawdę było bardzo aromatyczne. Jeżeli lubicie lżejsze smaki, możecie tak właściwie użyć na przykład swojej ulubionej wędliny. Dzień w którym jadłem je pierwszy raz rozpoczął się idealnie bo był to sobotni poranek. Magda zabrała dziewczynki na dół i pozwoliła mi pospać aż do 9. Po zejściu do kuchni czekały na mnie te pyszne babeczki z kiełbasą i serem. Magda tyle ich napiekła, że jadłem je przez całe 2 dni. Serio, jak dla mnie wymiatają.
Maciek
The form you have selected does not exist.
Składniki na 18 sztuk:
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 120g sera cheddar
- 120g wędzonej kiełbasy
- 1 szklanka maślanki
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Zaczynamy od połączenia mąki, proszku do pieczenia, soli oraz masła. Mieszamy składniki do uzyskania mniejszych grudek i wkładamy je do lodówki na 15 minut.
W międzyczasie trzemy ser i kroimy kiełbaskę w mniejsze kawałki.
Wyjmujemy ciasto z lodówki dodajemy pokrojoną kiełbasę i ser. Następnie dodajemy maślankę i dokładnie zagniatamy ciasto.
Następnie wykładamy ciasto na stolnicę/blat posypany mąką i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto rozwałkowujemy na ok 2cm i składamy na pół i ponownie powtarzamy tą czynność. Z rozwałkowanego na 2 cm ciasta wycinamy babeczki o średnicy około 5 cm.
Wycięte babeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i z wierzchu smarujemy je 2 łyżkami roztopionego masła. Wkładamy je do pieca rozgrzanego do 220C na 20 minut.
W międzyczasie łączymy posiekaną pietruszkę i pozostałe roztopione masło.
Po wyjęciu z piekarnika smarujemy babeczki masłem z pietruszką.
Podajemy je na ciepło. Smacznego!