Tak popularny, pyszny i do tego prosty do przygotowania włoski sos alfredo teraz możesz przyrządzić w zaciszu własnej kuchni. Ten serowo śmietanowy sos jest tak delikatny a zarazem wyrazisty, że wprost rozpływa się w ustach. Jest to nie tylko idealny sos do makaronu ale również rewelacyjnie komponuje się z warzywami lub na przykład owocami morza. Jego prosty skład sprawia, że nie przysporzy kłopotów w kuchni nawet największemu laikowi, także do dzieła!
Po więcej przepisów na dania główne z makaronem w roli głównej koniecznie zajrzyj do naszej zakładki z makaronami 🙂
Składniki na sos alfredo:
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 szk śmietanki 30%
- 1/2 szk tartego parmezanu
- 1 kula sera mozzarella
- sól
- biały pieprz
- 500 g ulubionego makaronu
Zaczynamy od makaronu, który przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
W rondelku roztapiamy masło z oliwą.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wlewamy śmietankę.
Ciągle mieszając dodajemy parmezan i trzymamy rondelek na małym ogniu aby ser się rozpuścił a sos zaczął gęstnieć.
Kolejnym krokiem będzie dodanie posiekanego/podartego sera mozzarella. Sos ciągle mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera i uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe.
Mowa o białej czy żółtej mozzarella?
używaliśmy białej 🙂
Mozarella do alfredo? Totalne nieporozumienie.
Każdy ma swoją wersję 🙂