Przepis na to jak zrobić hummus znajdziecie zarówno w filmie jak i w treści wpisu poniżej. Ale tak w skrócie, domowy hummus to jak kto woli, inaczej możemy go nazwać sosem, pastą lub po prostu dipem, którego głównym składnikiem jest ciecierzyca. Smaczny, zdrowy a przede wszystkim łatwy do przyrządzenia. Ten domowy hummus jest o tyle fajny, że przygotowanie go zajmuje dosłownie 15 minut a może nawet i mniej. Czy już Was przekonaliśmy? Świetnie pasuje ze świeżym pieczywem jak i tostami, świeżymi warzywami czy nachosami. Można go jeść na śniadanie jak i na wieczorną przekąskę. Naprawdę jest to uniwersalny dodatek, który warto mieć w lodówce. Może nie jest to nasz debiut filmowy, ale kręcenie filmów to jest dla nas jeszcze ciągle wyzwanie. Staramy się wciąż rozwijać więc teraz (o ile Wam ten film przypadnie do gustu) będziemy przygotowywać, a co za tym idzie i dodawać ich coraz więcej!
Składniki:
- 2 puszki / 400 g ciecierzycy
- 5 łyżek tahini
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyzki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju sezamowego
- pieprz
- czerwona papryka
Jak zrobić hummus? Aby go przygotować będziesz potrzebować malaksera lub blendera.
Do naczynia przekładamy cieciorkę odlewając z puszki wodę z cieciorki na póżniej.
Następnie do cieciorki dodajemy całą resztę składników czyli: tahini, czosnek, sól, sok z cytryny oraz olej. W razie potrzeby jeżeli pasta będzie zbyt sucha dodajemy według uznania odlaną wcześniej wodę z puszki.
Blendujemy wszystko na gładką masę na koniec doprawiając całość do smaku pieprzem.
Przed podaniem możemy posypać nasz hummus papryką i przyozdobić odrobiną cieciorki.