Jeżeli śledziliście ostatnio nasz Instagram to dobrze Wiecie, że niedawno zrobiliśmy sobie z Maćkiem krótki wypad we dwoje do Rzymu 🙂 Oprócz intensywnego zwiedzania starego miasta i jego starożytnych zabytków, smakowaliśmy również włoskich przysmaków. Jednym z wielu była oczywiście sałatka caprese i choć jadłam ją już w Polsce, to nie zapamiętałam jej tak, jak podczas tego wyjazdu. Nie wiem czy to urok wakacji, innego klimatu czy po prostu głodu po całodniowym zwiedzaniu, ale ten trzyskładnikowy specjał zachwycił nas swoim smakiem. Przedstawiona tu sałatka caprese jest wersją podstawową i właściwie tą oryginalną. Można ją oczywiście modyfikować i dodawać różne składniki, tworzyć sosy oraz podawać inaczej ułożoną. Natomiast bazą sałatki nieodłącznie są pomidory, ser mozzarella oraz świeża bazylia. Trochę głowiliśmy się jak by tu oddać ten wyjątkowy smak w przepisie korzystając tylko z ogólnodostępnych składników i mamy na to kilka sposobów. Pomidory, najlepiej z krzaka lecz poza sezonem wybieramy tylko te w pełni dojrzałe, mają być wręcz miękkie. Bazylia oczywiście prosto z gałązki, a oliwa najlepiej z oliwek. Bo choć danie jest tylko trzyskładnikowe to najważniejsza jest w nich jakość składników.
Magda
The form you have selected does not exist.
Sałatka caprese, składniki na 2 porcje:
- 2 kule sera mozzarella
- 2 średniej wielkości pomidory
- 8-10 liści świeżej bazylii
- 4 łyżki oliwy
- świeżo zmielony czarny pieprz
Zaczynamy od umycia pomidorów i pokrojenia ich w plastry o grubości ok 0,5 cm.
Mozzarellę również kroimy w plastry.
Na talerzu układamy na przemian plaster pomidora, plaster sera mozzarella oraz listek bazylii.
Z wierzchu całość skrapiamy oliwą oraz doprawiamy pieprzem.
To jest jedno z , które bardzo kojarzy mi się z ciocią 🙂 Proste, szybkie, smaczne i zdrowe. Polecam 🙂