Z zachwytem przyglądam się wszechobecnym, krótkim, internetowym filmikom w których w prosty sposób pokazane są iście apetyczne kulinarne potrawy. Zdecydowanie najwięcej tych kulinarnych ciekawostek można zaobserwować na facebooku. Wprost uwielbiam patrzeć jak w przeciągu 2 min. powstają cuda, przez które mam ochotę lizać ekran komputera :p W ostatnim czasie wpadł mi w oko film przedstawiający właśnie te ekspresowe różyczki z jabłek, które od razu postanowiłam przetestować. W smaku wyszły dokładnie takie jakie sobie wyobraziłam. Jedyną rzeczą która nie wyszła mi identycznie były pękające kawałki jabłek które nie układały się w idealne różyczki – co w sumie nie ma aż tak wielkiego znaczenia w szczególności, że i tak wyszły przepiękne!
Składniki 6 szt.:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 3 średnie jabłka
- 3 łyżki ulubionego dżemu /my wybraliśmy wiśniowy/
- cynamon
- 1/2 cytryny
Zaczynamy od przekrojenia jabłek na połówki i wydrążenia gniazd nasiennych.
Następnie kroimy jabłka w cienkie plasterki.
Pokrojone w plastry jabłka wkładamy do miski z wodą i sokiem z cytryny aby nie straciły koloru.
Rozkładamy na płasko nasze ciasto i kroimy je na 6 pasów o szerokości ok. 4 cm.
Na pojedynczym pasie ciasta rozsmarowujemy niedużą ilość dżemu. Układamy plasterki jabłka na górnej połowie ciasta tak aby jeden zachodził na drugi. Posypujemy całość cynamonem i przykrywamy drugą połową ciasta /spójrz na zdjęcia poniżej 🙂 /
Zwijamy całość delikatnie w rulon i wkładamy do formy na muffiny.
Tak przygotowane różyczki pieczemy w 190-200°C przez 35-40 min. do momentu aż zauważysz że ciasto nabierze ładnego rumianego koloru.
WOW Super 🙂 w miarę szybko a jak ładnie – idealne dla zapowiedzianych bądź niezapowiedzianych:P gości w weekend
Przygotowanie rzeczywiście szybkie 🙂 Co tam goście – w smaku tak dobre, że tylko dla siebie też można zrobić 🙂
Śliczne! Wy też moglibyście wrzucić czasem na stronę filmik z kucharzenia, chętnie bym obejrzała!
Zapewne wkrótce się przełamiemy i zaczniemy kręcić własne filmiki 🙂