Crumble z jabłkami czyli po prostu jabłka pod kruszonka to chyba deser stary jak świat. Ekspresowy w wykonaniu i przede wszystkim bardzo prosty przepis, który nie wymaga zbyt dużo wysiłku w jego przygotowaniu. Crumble robiliśmy do tej pory już w wersji z truskawkami i wiśniami /patrząc na zdjęcia z tamtego wpisu zdecydowanie mogę stwierdzić, że zdjęcia wychodzą nam teraz o niebo lepsze, nie wspominając już o samej prezentacji dania 😉 / teraz przyszła pora na jabłka. Można śmiało powiedzieć, że jest to taka uproszczona szarlotka dla leniwych 😉 Przepis ten naprawdę warto spróbować – jak dla mnie rewelacja!
Magda
Składniki na crumble z jabłkami /8 porcji/:
kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 g masła /ok 1/3 szklanki/
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
nadzienie z jabłek:
- 1 1/2 kg jabłek
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki mąki
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. W misce łączymy 1/2 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól. dokładnie mieszamy składniki i na koniec dodajemy schłodzone masło. Masło zagniatamy z suchymi składnikami aż całe się wchłonie i powstaną grudki. Następnie dodajemy posiekane orzechy. Kruszonkę wkładamy do lodówki na minimum 10 minut.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
W małym rondelku roztapiamy masło. Następnie do masła dodajemy mleko, ekstrakt z migdałów oraz sok z cytryny. Kolejnym krokiem będzie dodanie cynamonu, 1/4 brązowego cukru. na koniec dodajemy mąkę, zdejmujemy rondelek z ognia i dokładnie mieszamy.
jabłka łączymy z sosem i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu równomiernie przekładamy schłodzoną kruszonkę i wstawiamy całość do pieca nagrzanego do 190°C przez ok. 30-40 minut.
Polecamy podawać na ciepło z zimnymi lodami 😀
PS. Cukier w przepisie dostosowujemy do kwaśności jabłek jak i naszych preferencji. Zmiana ilości cukru nie wpłynie na sam przepis.