Tradycyjne ciasto – pyszności! A jakby tak nadzienie ciasta a nie samo ciasto było jego główną częścią – crumble kruszonka z owocami to sama rozkosz! Podawane na ciepło z nutą bitej śmietany…
Dzisiejszą propozycją na taką właśnie ucztę dla zmysłów jest crumble czyli owoce pod warstwą kruszonki. Najpiękniejsze w tym przepisie jest to, iż owoce wybieramy według preferencji i ochoty czyli praktycznie z czego sobie tylko wymyślimy. Zazwyczaj crumble podaje się z jabłkami, truskawkami w naszej wersji był to mix owoców leśnych.
Składniki na nadzienie:
- 600g owoców /można użyć świeżych jak i mrożonych /
- 1 pomarańcza
- 1 laska wanilii
- 30g cukru
Składniki do kruszonki:
- 100g cukru
- 100g mąki
- 100g płatków migdałów
- 100g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- Bita śmietana do podania /30%śmietanka z odrobiną cukru pudru/
Zaczynamy od przygotowania nadzienia, do żaroodpornego naczynia wkładamy owoce /jeżeli używasz mrożonych muszą być rozmrożone/, dodajemy starkowaną na drobnych oczkach skórkę z połowy pomarańczy i wyciskamy sok z połówki. Laskę wanilii rozkrajamy wzdłuż i zgarniamy ze środka zawartość prosto do naszego naczynia z owocami. Posypujemy całość cukrem i dokładnie mieszamy.
W celu wyrobienia kruszonki łączymy cukier, mąkę, cynamon, płatki migdałowe i posiekane masło. Najlepiej mieszać składniki ręcznie bądź łyżką. Mieszamy tylko do połączenia składników nie wyrabiając przy tym jednolitego ciasta aby móc nim posypać nadzienie z owoców ułożone w naczyniu.
Tak posypane nadzienie kruszonką pieczemy w 190°c przez 30-40 min.
Gotowy deser serwujemy na ciepło w głębszych naczyniach koniecznie z bitą śmietaną.
Jaka pychotka ! Ja zrobie z malinami i truskawkami ! Super przepis ! 🙂
Ciasto superowe! Dzięki
Wygląda pysznie… A co sądzicie o wersji z lodami zamiast bitej śmietany?