Łakocie, słodkości, smakołyki albo muffinki, muffiny, babeczki chyba wszyscy kochają te synonimy. To chyba już trzeci jak się nie mylę z kolei wpis w którym prezentujemy Wam nasze pomysły na słodko 🙂 Razem z wiosną przyszła i ochota na takie wypieki, bananowe muffinki z borówkami. Jak to już Wam wcześniej wspominaliśmy, muffinki uwielbiamy we wszystkich podawanych formach i sposobach. Po wersję nie na sodko zapraszamy TU i TU. W każdej postaci smakują perfekcyjnie.
Składniki /12 sztuk/:
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku d0 pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 3 średnie banany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 120g borówek
Zaczynamy od połączenia suchych składników wsypując do miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej miseczce łączymy mokre składniki po kolei dodając zmiksowane banany, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy, po czym mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji łączymy składniki przekładając mokre do suchych. Mieszamy całość aż składniki się połączą po czym dodajemy borówki i mieszamy delikatnie jeszcze przez chwilę aby nie rozgnieść owoców. Tak przygotowaną masę równomiernie rozkładamy w formie na muffinki. Pieczemy 20-25 minut w 190C do momentu zarumienienia się wierzchołków muffinków. Wychodzą wilgotne dlatego do podania można posypać cukrem pudrem chociaż nam osobiście smakują bez niczego 🙂
Pychotka!!!!
Pycha ! A ostatnie zdjęcie ,piękne i smaczne ! 🙂
Zjadłabym wszystkie :)))
czy mogę dac olej normalny zamiast kokosowego bo nie ma?