Słowo lasagne zazwyczaj kojarzy nam się z godzinami spędzonymi w kuchni. W tym przepisie chcemy wam pokazać jak proste może być przyrządzenie takiego dania. A co najlepsze prosta lasagne w sosie beszamelowym można zrobić wcześniej i przetrzymać w lodówce /np. zrobiona wieczorem nadaje się na obiad dnia następnego/ chociaż u nas zazwyczaj przy tak intensywnym aromacie ziół i sosów nigdy nie wytrzymujemy i musimy ją upiec od razu chociażby to była późna kolacja.
Składniki do lasagne /na duże 4 porcje/:
- 1 op. makaronu lasagne /koniecznie sprawdźmy na opakowaniu czy aby nie wymaga wstępnego obgotowania/
- 600 g mięsa mielonego /my zazwyczaj przyrządzamy z łopatki/
- 500g pieczarek
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera mozzarella na wagę
- 1 szt. mozzarelli w kulce
- oliwa z oliwek
- suszona bazylia i oregano
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie świeża bazylia do ozdobienia talerza
Składniki na sos beszamelowy:
- 500ml mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany drobno czosnek. Nie pozwólmy aby się mocno zarumienił bo zrobi się gorzki. Następnie dorzucamy mięso i czekamy aż się podsmaży, po czym dorzucamy pomidory z puszki. Jak wszystko ładnie się połączy doprawiamy solą, pieprzem, oregano i suszoną bazylią. Taki mięsny sos możemy odłożyć w miseczce z boku. Następnie obieramy pieczarki i kroimy je na plasterki. Tak pokrojone pieczarki smażymy razem z pokrojoną w kostkę cebulką aż się zarumienią. W międzyczasie tarkujemy sery. Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu beszamelowego. W rondelku rozpuszczamy masło. Gdy masło się całkowicie rozpuści dodajemy mąkę bardzo energicznie mieszając aby dokładnie połączyć składniki /Jest to najważniejszy moment w trakcie robienia sosu, aby nie było grudek i sos był gładki/. Jak już mąka z masłem się połączy powoli dolewamy mleka. Mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. I w ten oto sposób mamy już przygotowane składniki do ułożenia warstw.
Układamy w takiej kolejności:
- Spód formy do pieczenia wykładamy plastrami makaronu po czym zalewamy to 1/3 szklanki wody.
- Kładziemy warstwę mięsa z sosem pomidorowym /połowę tego co mamy/ i delikatnie posypujemy serem
- Znów kładziemy płaty makaronu i polewamy cienką warstwą sosu beszamelowego
- Wykładamy wszystkie pieczarki i oprószamy serem
- Ponownie układamy płaty makaronu po czym rozprowadzamy sos.
- Kładziemy kolejną warstwę mięsa i oprószamy delikatnie serem
- Wykładamy ostatnią warstwę makaronu, polewamy resztą naszego sosu beszamelowego i całość zasypujemy resztą sera.
Tak gotową lasagne, możemy ostudzić i przechowywać w lodówce przez kilka godzin albo bezpośrednio włożyć do pieca. Pieczemy przez 40 min w 200° C aż do momentu zarumienienia się sera. Taki typ dania najlepiej jest podawać z sałatą i warzywami.
nie róbcie mi tego i nie dodawajcie takich 'smacznych’ zdjęć. ja tu głodna siedzę a tu taaaaaki wpis:)
zdjęcia muszą być apetyczne aby zachęcić do pichcenia 🙂 Nic nie stoi na przeszkodzie aby zaserwować lasagne na dzisiejszy obiad 🙂
oj niestety dla mnie stoi na przeszkodzie dieta męża ;p chyba że go troszkę utuczę 😀
raz na jakiś czas można pozwolić sobie na małe ustępstwo ;P
kurcze, tylko my tak co drugi dzień mamy te ustępstwa 😀
Jaki piękne apetyczne zdjęcia! Aż mnie chęci wzięły na pichcenie 🙂
Nasz cel został osiągnięty!! 😉 miłego pichcenia !! 🙂 zapraszamy ponownie 🙂
My zawsze robimy ze swoim makaronem, nie tym kupionym, wychodzi jeszcze pyszniejsza! 🙂
na pewno domowy makaron jest o niebo lepszy 🙂 polecam wszystkim! tylko kto ma na to czas?
Uwielbiam lasagne!!!!koniecznie musze sprobowac z sosem beszamelowym!!! dzieki!
zdecydowanie tak! sos beszamelowy dodaje delikatności całemu daniu 🙂
Uwielbiam ! 🙂