Sałatka gyros z czerwoną kapustą to sałatka, która jest tak kolorowa, że na sam jej widok chce się ją szybko zjeść! Ja wiem, że zwykle sałatka gyros to pięknie ułożone warstwy, które łączymy dopiero po nałożeniu ich na talerz. Ta wersja to jest opcja dla leniwych. Tutaj wszystkie składniki łączymy od razu! Dzięki temu, wszystkie te pyszne smaki będą mogły się przegryźć i stworzyć to iście rewelacyjne połączenie! Dodatkowo sałatka gyros z czerwoną kapustą jest sycąca i bardzo aromatyczna. Świetnie sprawdza się jako sałatka na imprezę, kolację czy lunch do pracy.
Maciek
P.S. Jeżeli szukacie innych ciekawych sałatek, kilka propozycji znajdziecie poniżej:
- Sałatka makaronowa z kapustą pekińską i surimi
- Sałatka z kapusty pekińskiej z makaronem
- Przekładana sałatka z pomidorów i szpinaku
- Sałatka z paluszków krabowych z koperkiem
The form you have selected does not exist.
Sałatka gyros z czerwoną kapustą, składniki:
- 1/2 główki małej czerwonej kapusty
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 3 pomidory
- 1 długi ogórek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki oliwa
- 1 łyżeczka soli
- sól + pieprz do smaku
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
Przyprawa do kurczaka:
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Zaczynamy od przyprawienia kurczaka. Pierś kroimy w kostkę około 1-2 cm i doprawiamy przyprawami wymienionymi wyżej. Odstawiamy na 30 minut.
Następnie zabieramy się za przygotowanie kapusty. Kroimy ją w drobne piórka i wrzucamy do miski. Obsypujemy kapustę 1 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy aby puściła soki i odrobinę zmiękła.
Jak minie czas marynowania się mięsa zabieramy się za jego smażenie. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i smażymy kurczaka na złoto. Gdy kurczak się usmaży odstawiamy go na bok aby ostygł.
Przechodzimy do kolejnego etapu. Kapustę pekińską kroimy w cienkie piórka. Pomidory kroimy na pół, wybieramy gniazda nasienne i następnie kroimy je w koskę. Ogórka dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż a następnie w plastry. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Następnie gdy wszystkie składniki mamy gotowe łączymy je w jednej dużej misce. Wrzucamy odciśniętą czerwoną kapustę, kapustę pekińską, kurczaka, pomidory, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na koniec całość zalewamy sosem i doprawiamy solą i pieprzem.
UWAGA! Sałatki wychodzi baaardzo dużo także lunch z pewnością będzie na dwa dni 🙂
Salatka jest przepyszna i sycaca, bede do niej z pewnoscia wracac!!
🙂