Smażona cukinia z serem, pomimo prostego wykonania jest na prawdę bardzo ciekawym przepisem. Ogólnie nie każdy lubi smak cukinii, ale ma ona do siebie to, że bardzo łatwo jest ją doprawić. A jeżeli znacie idealny sposób, to stanie się ona jednym z Waszych ulubionych warzyw. Dzięki czosnkowi i parmezanowi, cukinia staje się bardziej wyrazista, pełna smaku i aromatu. Już sam zapach smażonej cukinii sprawi, że ślinianki zaczną Wam mocniej pracować. Na naszym blogu jest kilka przepisów na cukinię, zarówno w wersji obiadowej (jak ta faszerowana cukinia), śniadaniowej (jak ta frittata) i dodatkowo również smażonej wersji, raczej w formie przystawki ale w panierce. Od kiedy Magda zaserwowała mi tą smażoną cukinię z serem, to chyba w chwili obecnej jest ona u mnie numerem jeden. Uwierzcie mi na słowo, że ten przepis zmieni Wasz stosunek do tego warzywa.
Maciek
The form you have selected does not exist.
Smażona cukinia z serem, składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- płatki paprykowe
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki parmezanu
Zaczynamy od umycia i pokrojenia w kostkę cukinii.
Następnie w małej miseczce łączymy cukinię z oliwą, przyprawami oraz pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem.
Cukinię smażymy na średnim ogniu aż do miękkości i uzyskania złotego koloru.
Na koniec wyłączamy prąd/gaz i dodajemy parmezan.
Na koniec całość dokładnie mieszamy.
Gotowe. Smacznego!
Po więcej pomysłów na cukinię polecamy nasze TOP 15 przepisów!
Przepyszna wersja cukini!! Polecam! Ja doprawiłam jeszcze curry i dorzuciłam bąków z cebuli.
Rzeczywiście znakomita.