Proste przepisy, niby są takie banalne, a jednak mają coś w sobie co po prostu zawsze się sprawdza. W końcu jest jakaś baza standardowych wszystkim znanych przepisów, którą się po prostu modyfikuje według własnych upodobań. Na ten przykład kotlety schabowe, niby każdy wie jak wyglądają i smakują a u każdego kucharza smakują inaczej i inaczej są też przygotowywane. Wracając do tematu. Pomysł na tak podaną smażoną cukinię podsunęła nam niania naszej najmłodszej. Długo się nie zastanawiałam i szybko musiałam go wypróbować. Milenka i ja wcinałyśmy ją jako danie główne, natomiast Maja i Maciek jako dodatek, także śmiało mogę stwierdzić, że smażona cukinia sprawdza się równie dobrze w obu wersjach 🙂
Jak już zdążyłyście się zapewne zorientować, cukinia bardzo często gości na naszym stole. Jeżeli macie ochotę na więcej przepisów z jej udziałem klikajcie w link! Ostatnimi czasy na naszym stole istnym hitem są placki z cukinii oraz frittata z cukinią i serem, którą po prostu uwielbiam! Smacznego!
Magda
Smażona cukinia, składniki:
- 1 cukinia
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki
- oregano
- bazylia
- płatki paprykowe
- sól i pieprz
- oliwa
Zaczynamy od przygotowania cukinii. Jeżeli mamy młodą, niedużą cukinię wystarczy że ją umyjemy. jeżeli cukinia jest sporych rozmiarów obieramy ją z twardej skóry.
Cukinię kroimy w krążki o grubości 0,5 cm. jeżeli są w niej pestki pozbywamy się ich. Następnie plastry cukinii osuszamy papierowym ręcznikiem i przyprawiamy według uznania.
Przyprawione plastry cukinii obtaczamy najpierw mace a następnie w jajku i kładziemy na rozgrzaną patelnię z oliwą.
Cukinię smażymy z obu stron na złoty kolor.
Gotowe!
The form you have selected does not exist.
Dawno już cukinii w takiej odsłonie nie jadłam… Jutro ją wypróbuję 🙂
🙂
Smacznie i zdrowo -dzieki za przepis!