O matko! Jak ja kocham to danie! Już od dłuższego czasu w naszym domu serwuję te kaszotto z cukinią j i nie wiem czemu, ale dopiero teraz wpadłam na pomysł aby się z Wami nim podzielić. Niby nic takiego, wrzucamy na patelnie po kolei wszystkie składniki, brudzimy tylko jedno naczynie i gotowe – a obiad już jest na stole. Najeść się można do syta i bez żadnych wyrzutów sumienia, bo znajdują się w nim same zdrowe składniki 😉 W dodatku moja mała jest wielką fanką różnego rodzaju kaszy, także serwując to cudeńko mam pewność, że obiad zostanie przez nią zjedzony.
Oczywiście wariacji kaszotta jest multum, praktycznie zużyć możemy co tylko mamy w lodówce i za każdym razem możemy jeść coś innego. Wychodzi oszczędnie i co najważniejsze nie marnujemy wtedy jedzenia. Idealne danie na obiad, kolację czy lunch w pracy. W tym przepisie przedstawiam Wam jedną z moich pierwszych wersji ale czuję, że będzie ich o wiele, wiele więcej 😀
Zachęcamy do wypróbowania przepisu na:
Kaszotto z pieczarkami i szynką
Składniki na kaszotto z cukinią:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 6 dużych pieczarek
- 1 por
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1,5 szkl wody
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 średniej wielkości cukinia
- sos sojowy
- sól i pieprz
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i pora. Całość solimy i podsmażamy aż częściowo odparuje woda z pieczarek.
W międzyczasie tarkujemy na dużych oczkach marchewkę i korzeń pietruszki. Gdy woda z pieczarek się zredukuje dodajemy marchewkę, pietruszkę i podsmażamy kolejne kilka minut.
Całość zalewamy wodą, dodajemy kaszę i ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem o 3 minuty dłużej niż powinno się gotować kaszę /według przepisu na opakowaniu/.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, doprawiamy sosem sojowym i dusimy kolejne 5 minut.
Kaszotto z cukinią jest już gotowe, smacznego!
The form you have selected does not exist.
Zwykła kasza z warzywem a zachwyt jakby to była wołowina cobe podawana przy świecach w restauracji.
i to jest właśnie najfajniejsze 😉 Proste danie, kilka składników i wychodzi smaczny i pożywny obiad 🙂
Właśnie zajadam koszotto z Waszego przepisu jest przepyszne 🙂
Super! Smacznego :*
Na ile to jest osób (przy tych ilościach)?
3-4 osoby 🙂
Ostatnio robiła kaszotto z torebki i też było smaczne. Ale ten przepis wypróbuję, tym bardzie, że mąż lubi cukinię.
Przepyszne! Smakuje nawet tym, ktorzy za kasza nie przepadaja. Bede tutaj wracac po wiecej przepisow 🙂 Pozdrawiam!
Super! Zapraszamy! 🙂
Cześć,
zrobiłem danie dokładnie według przepisu i wyszło na prawdę super. Pierwszy raz robiłem Kaszotto i nie spodziewałem się tak dobrego wyniku. Serdecznie wszystkim polecam. Za drugim razem zrobiłem bez sosu sojowego i również wyszło znakomite. Teraz na stałe zagości w mojej kuchni 🙂
Mateusz 🙂
Przepychota,dziękuję za przepis,pozdrawiam.
Barbara