Czasem mam wrażenie, że piszę Wam w koło tylko o smakach, które przypominają mi moje dzieciństwo. Ale zdecydowanie oprócz tej nowoczesnej i szybkiej kuchni często mam ochotę na tą tradycyjną, starszą, właśnie taką jaką pamiętam z tych młodszych lat, lekko zapomnianą, polską kuchnię. Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym najczęściej przygotowywała moja babcia, lecz gdy jej już zabrakło, nie było komu powielać tego przepisu. Wracając do tych cudnych wspomnień stwierdziłam, że przepis nie może o tak odejść w zapomnienie i serwujemy je w sumie teraz dość regularnie. Zajadamy się zazwyczaj nimi po uszy, gdyż cała nasza rodzinka zawsze prosi o dokładki 😉
Magda
P.S. Dodatkowo jak zwykle podrzucam link związany z tematem wpisu, tym razem na ziemniaki w roli głównej czyli nasze TOP 10 przepisów na obiad z ziemniaków!
The form you have selected does not exist.
Składniki na kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym /12 sztuk/:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka mąki + więcej do obtaczania
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sos:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Następnie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je i tłuczemy jak do puree. Następnie pozostawiamy odkryty garnek do całkowitego ostygnięcia i odparowania nadmiaru wody. My zazwyczaj ziemniaki przygotowujemy z rana lub nawet dzień wcześniej.
Następnie podsmażamy pokrojoną w kostkę 1 cebulkę na złoty kolor. Następnie do cebuli dodajemy ząbek czosnku i smażymy przez jeszcze minutkę. Cebulę z czosnkiem również pozostawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie sosu pieczarkowego. Pieczarki obieramy i myjemy. Następnie kroimy je w plasterki lub ćwiartki i smażymy je na oliwie aż puszczą wodę i się lekko zarumienią.
Następnie do patelni z pieczarkami dodajemy pokrojoną w kostkę 1 cebulę i smażymy aż cebula się zeszkli.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do patelni wody. Gdy woda zacznie wrzeć do kubka przelewamy 1 szklankę otrzymanego sosu i dodajemy do niego 2 łyżki mąki, energicznie mieszamy aż pozbędziemy się grudek.
Z powrotem przelewamy z kubka sos do patelni z pieczarkami i całość mieszamy aż się nam ładnie połączy i zgęstnieje. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy ziemniaki już ostygną dodajemy do nich mąkę, przyprawy oraz wcześniej podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Zagniatamy do połączenia się wszystkich składników.
Następnie formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Przed samym podaniem polewamy kotlety ziemniaczane sosem pieczarkowym smacznego.
Wychodzą bardzo dobre 🙂 smakują nawet mojemu mięsożercy. W końcu mogę zrobić bezmięsny obiad który zadowoli wszystkich
Jest dokładnie tak jak z moim Maćkiem! Niby taki mięsożerca, ale jak się zaserwuje coś tak pysznego to przecież ciężko odmówić 😉
Pycha, dziś czuję się jak mistrz obiadu 🙂 U mnie kotleciki z sosem pieczarkowym jak w przepisie, pieczoną polędwiczką i surówką z bialej kapusty i jabłka.