Ziemniaczki… w naszym domu jadamy je we wszystkich możliwych formach. Czy jako dodatek do dania czy to właśnie jako danie główne. Pieczone, gotowane, smażone a nawet przygotowywane w gofrownicy. Ziemniaki lubimy zajadać w każdej postaci i nie ma w naszej rodzinie wyjątków bo lubią je u nas wszyscy domownicy. Pieczone ziemniaki faszerowane serem i salami to kolejne wariacja z ziemniakiem w roli głównej. Najbardziej lubimy jej jeść ze świeżą sałatą z boku, ale można je również serwować prosto z pieca bez żadnych dodatków.
Magda
Składniki na pieczone ziemniaki faszerowane:
- 3 duże ziemniaki
- 6 dużych plastrów salami
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 2 łyżki parmezanu
- 1 łyżeczka płatków paprykowych
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Zaczynamy od wyszorowanie ziemniaków.
Następnie ziemniaki pieczemy w żaroodpornej formie w 180 C przez ok. 50 min.
Po tym czasie wyciągamy ziemniaki z piekarnika, kroimy na pól i jak już lekko ostygną wydrążamy z nich środek do miski, pozostawiając niewielkie brzegi razem ze skórką.
Następnie do miski z ziemniakami dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę salami, parmezan, serek śmietankowy oraz przypraw.
Nadziewamy farszem wydrążone ziemniaki i ponownie wkładamy je do piekarnika na 30 min piekąc je w 180 C do uzyskania ładnego koloru.
Pieczone ziemniaki faszerowane są już gotowe. Smacznego!
Polecamy również inne przepisy na pieczone ziemniaki:
- Pieczone ziemniaki – najlepszy przepis
- Pieczone ziemniaki ze szparagami
- Babka ziemniaczana – klasyczny przepis
- Zapiekanka ziemniaczana w sosie beszamelowym
Uwielbiam pieczone ziemniaki, samemu daje zawsze dużo przypraw. Mocno posypuje papryką słodką, wędzoną i ostrą oraz majeranek, tymianek, trochę imbiru. Robię też często w smaku podobne jak te wyciągane z ogniska https://totemat.pl/przepis-na-smaczne-ziemniaki-jak-z-ogniska-w-domu/ aby to wykonać trzeba trochę więcej roboty ale także polecam do wypróbowania. Przepis jaki podajesz jest super nawet jak się czyta to już pobudza się smakowa wyobraźnia.