Jak zrobić puree z dyni? To nic prostszego. Będziesz potrzebować dyni i sprawnego piekarnika, a reszta to już są drobiazgi. Puree z dyni zawsze przygotowujemy gdy tylko jakaś dynia wpadnie nam w ręce. Choć czasem nie mam od razu pomysłu co z niej zrobić, to z zamrożonym puree z czasem zawsze przyjdzie coś do głowy. Puree z dyni ma masę zastosowań w kuchni. Możemy je użyć w przygotowaniu kremu z dyni lub na przykład przy rożnego rodzaju jesiennych wypiekach. Jakiś czas temu opublikowaliśmy pyszny przepis na ciasto z dyni z orzechami włoskimi, gdzie własnie to puree stanowiło główny składnik, które nadało ciastu pożądanej wilgoci i oczywiście dyniowego smaku. Można je mrozić jak i wekować. A Wy co z niego przygotujecie?
Jak zrobić puree z dyni? Nic prostszego, będziesz potrzebować takich składników:
- 1 dynia typu hokkaido
- 3 łyżki oliwy
- papier do pieczenia
Zaczynamy od przekrojenia dyni na pół.
Następnie za pomocą łyżki pozbywamy się gniazd nasiennych.
Kolejnym krokiem będzie przekrojenie dyni na mniejsze kawałki. My zazwyczaj kroimy ja po prostu w ósemki.
Dynię układamy skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i z wierzchu za pomocą kuchennego pędzelka smarujemy ja po całości oliwą.
Dynię pieczemy w 180°C przez 40 minut.
Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i pozwalamy ostygnąć.
Następnie z ostygniętej dyni zdejmujemy skórę. Jeżeli dynia jest młoda i nie leżała w kuchni zbyt długo, skóra powinna odchodzić bez większych problemów. Jeżeli natomiast mamy starszy egzemplarz zdrapujemy miąższ ze skóry.
Miąższ przekładamy do miski i za pomocą blendera mielimy na gładka masę.
Puree z dyni można zamrozić na później, jak również używać od razu.
Smacznego!
Ja z puree z dyni wykorzystuje do pancakes , do muffinek , dodaje również do sernika . Przygotowuje jeszcze dżem z dyni z ananasem pychota , a dziś chce przygotować pierwszy raz przepis na Waszą sałatkę z dynią . Dzięki za przepisy Pozdrawiam cieplutko 🙂
Super! o musimy pomyśleć o dżemie 😀 Daj nam znać jak wyszła 🙂