Przepisów na naszym blogu na dania bezmięsne zbiera się nam już naprawdę sporo w tym też wiele pomysłów na wegetariańskie kotlety. Zaczęliśmy od tych z cukinii, były już kotlety z kaszy bulgur jak i z kalafiora przyszła pora na kotleciki z zielonego groszku. Tak jak już nie raz podkreślaliśmy, danie na talerzu oprócz smaku musi kusić również wyglądem. W przypadku tych kotlecików kolor ich jest po prostu obłędny. Są tak cudne, ze zanim zaczęłam się nimi nieprzyzwoicie mówiąc opychać, to przez chwilę musiałam również się na nie porządnie napatrzeć. Niech Wam żal i ch nie będzie i wcinajcie je prosto z pieca, bo właśnie ten rodzaj kotlecików smakuje najlepiej na gorąco – polecamy 😀
Składniki na 8 kotlecików:
- 2 szk zielonego mrożonego groszku
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 szk maki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki suszonych liści kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Groszek gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu z 1 łyżką masła.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zacznie się szklić dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze minutkę.
Gotowy groszek wraz z cebulą miksujemy na gładką masę za pomocą blendera.
Następnie w misce łączymy mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawy. Do zmiksowanego groszku dodajemy mąkę z dodatkami i mieszamy całość do dokładnego połączenia się składników.
Z otrzymanej masy lepimy kotleciki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kotleciki z zielonego groszku przed pieczeniem smarujemy z wierzchu oliwą.
Pieczemy je w 180°C przez 25 min.
Po upływie około 10-15 min. kotleciki przekręcamy na druga stronę i ponownie smarujemy wierzch oliwą.
Polecamy podawać z domowym np. jogurtowym czosnkowym lub z naszym ulubionym dipem kremowo czosnkowym <3
Czy mozna uzyc do tego groszku z puszki czy musi byc mrozony/swiezy?