Ryż z jabłkami zdecydowanie przywraca moje wspomnienia z dzieciństwa. Był to również jeden z pierwszych stałych deserowych posiłków jakie serwowaliśmy obu naszym dziewczynkom i tak już zostało do tej pory. Jako szybki lunch lub nawet na kolację ryż z jabłkami zajadamy wspólnie całą rodzinką. Najbardziej lubię serwowany na ciepło cudnie pachnący jabłkami z dużą ilością cynamonu.
Po inne deserowe pyszności zapraszamy TU 🙂
A jeżeli macie dużo jabłek a w głowie brak pomysłu na ich wykorzystanie to sięgnijcie po przepisy na:
- Crumble z jabłkami
- Placki z jabłkami
- Różyczki z jabłek w cieście francuskim
- Sałatka ze szpinakiem i jabłkami
- Domowa szarlotka
- Mus jabłkowy z nutą pomarańczowo-cytynową
Składniki na ryż z jabłkami:
- 1 woreczek ryżu lub 100 g
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Zaczynamy od przygotowania ryżu według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
W małym rondelu rozpuszczamy masło. Następnie dodajmy starte jabłka, syrop /możemy zastąpić go cukrem/ oraz cynamon. Dusimy jabłka na małym ogniu.
Gdy ryż będzie gotowy dodajemy do niego gorące jabłka. Gotowe.
Opcjonalnie możemy z wierzchu dodać więcej cynamonu w zależności od preferencji.
The form you have selected does not exist.