Kolejny przepis z serii szybko i smacznie, czyli makaron z cukinią i pieczarkami. Po obejrzeniu tych apetycznych zdjęć z pewnością pojawi się również na Twoim stole 😉 Wyśmienite połączenie pieczarek z cukinią tworzy idealną kompozycję z makaronem. Do tego na koniec dokładamy słony ser i pyszny obiad w niecałe 20 min jest już gotowy!
Po inne pomysły na obiad w 20 minut koniecznie zajrzyj też TU 🙂
Magda
Składniki na 3-4 porcje:
- 3/4 opakowania makaronu penne
- 500g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- oliwa z oliwek
- 0,5 łyżeczki płatków paprykowych
- 1 łyżka sosu worcestershire
- sól i pieprz
- parmezan
Zaczynamy od umycia, obrania i pokrojenia pieczarek w plasterki. Pieczarki podsmażamy z 2 łyżkami oliwy na rumiany kolor delikatnie soląc je z początku aby szybko puściły wodę.
W międzyczasie przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Gdy pieczarki się zaczną rumienić dodajemy do patelni posiekany drobno czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię i całość doprawiamy do smaku sosem worcestershire, solą, płatkami paprykowymi i pieprzem. Cukinię dusimy pod przykryciem ok 5 minut i zdejmujemy całość z ognia.
Jeżeli w trakcie smażenia sos zbytnio się nam zredukuje możemy dodać odrobinę oliwy lub wody aby danie nie było zbyt suche.
Na koniec mieszamy gotowy makaron z sosem i przed samy podaniem posypujemy makaron tartym parmezanem.