Przystawki na ciepło są zawsze dobrą opcją, gdy mamy w domu gości a nie do końca mamy ochotę na serwowanie pełnego obiadu. Goście są najedzeni a my przy tym nie mamy zbyt dużo pracy. Dodatkowo smakują jeszcze lepiej, gdy przy jedzeniu takich przekąsek nie musimy brudzić sobie palców. Choć powiem Wam szczerze, że dla niektórych dań choćby takich jak na przykład te skrzydełka w słodkiej marynacie zdecydowanie warto jest się pobrudzić. Ten przepis na greckie klopsiki wpadł nam jakiś czas temu do głowy przy przeglądaniu zdjęć z wakacji na greckiej wyspie. Zawsze wtedy wspominamy smakowitości kuchni regionu który odwiedzaliśmy. Tak więc o to i są, klopsiki na jeden kęs w stylu iście greckim.
Składniki:
klopsiki:
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 1 szkl. mąki do obtaczania
sos miętowy:
- 1 szkl. jogurtu greckiego
- 1/4 szkl. wody
- 1/4 szkl. mięty
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/3 łyżeczki skórki z limonki
- szczypta soli
- olej do smażenia
- opcjonalnie wykałaczki do podania klopsików
W moździerzu ucieramy czosnek, nasiona kolendry, rozmaryn, płatki chilli, sól, paprykę wędzoną i cynamon.
W dużej misce łączymy mięso z przygotowaną mieszanką przypraw, jajkiem i bułką tartą.
Z mięsa lepimy klopsiki o średnicy 3-4 cm.
Następnie każdy z klopsików obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju z każdej strony na złoty kolor.
Kolejnym krokiem będzie przełożenie podsmażonych klopsików do żaroodpornego naczynia. Odrazu lub bezpośrednio przed podaniem klopsiki pieczemy dodatkowe 20 min w 200°C
W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie sosu. Za pomoc blendera lub malaksera łączymy ze sobą: jogurt, wodę, miętę, imbir, sok i skórkę z limonki i doprawiamy do smaku solą.
Przed podaniem nakłuwamy klopsiki na wykałaczki. Greckie Klopsiki podajemy na ciepło z sosem.