Oh, jak ja kocham pulpety! Z resztą jak cała nasza rodzinka 🙂 Jest to danie proste, które można przygotować naszym pociechom, gdyż mielone mięso (niekoniecznie indyka jak w tym przepisie) łatwiej pogryźć naszym maleństwom. Na nasze nieszczęście wszystkie przepisy szybko się nam nudzą i szukamy kolejnych rozwiązań, na przykład tradycyjne pulpety gotowane w zupie, pulpeciki w sosie koperkowym bądź pomidorowym. Naszą jak dotąd ulubioną jednak wersją wciąż pozostają te pulpeciki w sosie pomidorowym zapiekane mozzarellą – po prostu palce lizać. Danie w szczególności polecam rodzicom małych niejadków, gdyż łatwo w takiej potrawie można przemycić choć odrobinę zieleniny, choć zdarza się że nasza mała M. pluje skrawkami pietruszki w przezabawny sposób. No cóż czasem się udaje a czasem nie 🙂
Składniki na pulpeciki w sosie pomidorowym:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- pół szklanki bułki tartej
- pół szklanki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- pół małej czerwonej cebulki
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 łyżka koperku
- 1 jajko
- pół puszki krojonych pomidorów bez skórki
- 1 kula sera mozzarella
- sól i pieprz
- oliwa
W misce łączymy składniki na pulpeciki po kolei dodając -mięsko, sól, pieprz, bułkę tartą, jajo, parmezan oraz drobno posiekaną cebulę, czosnek, koperek i 2 łyżki pietruszki. Formujemy pulpeciki i układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Połowę przygotowanych pomidorów mieszamy z dwoma łyżkami oliwy i układamy na pulpecikach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 20 min. Po podanym czasie ponownie nakładamy resztę pomidorów na mięso, po czym układamy na każdym kawałku plasterek sera mozzarella i pieczemy jeszcze 5-10 min., do momentu zarumienia się sera. Gotowe danie posypujemy resztą pietruszki.
Mniaaaaaam 🙂
No i mam pomysł na dzisiejszy obiad 🙂
Super! Nie miałam pomysłu na dzisiejszy pomajówkowy obiad, ale dzięki Wam biorę się właśnie do roboty 🙂
Przepis super!
Uwielbiam takie pyszności ! 🙂