Odrobina Azji w naszym domu.
Kto marzy o dalekich podróżach? A może powinniśmy spytać kto nie marzy? W ten bardzo prosty sposób wprowadźmy trochę Azji do naszej kuchni – przygotowując kawałki kurczaka w sosie sojowo imbirowym z sezamem robisz ze zwykłego kurczaka danie prosto z dalekiego wschodu!
Składniki:
- 6-8 kawałków kurczaka / my wybraliśmy filety z podudzi/
- 1/4 szklanki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sezamu
- 1 czerwona cebula
- sól i pieprz
Kawałki umytego mięsa układamy w żaroodpornym naczyniu.W oddzielnej miseczce przygotowujemy marynatę łącząc miód, sos sojowy, wyciśnięty czosnek, imbir, oliwę z oliwek doprawiając solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą macerujemy kurczaka i odstawiamy do lodówki na 30 min. W międzyczasie prażymy sezam i kroimy cebulkę w krążki. Do nagrzanego do 200° piekarnika wkładamy kurczaka na 20 minut, po czym obracamy kawałki na drugą stronę, obkładamy z wierzchu cebulką i pieczemy jeszcze przez 15-20 min /długość pieczenia jest zależna od wielkości mięsa dlatego sprawdzajmy czy jest już gotowe, w razie konieczności pieczemy chwilę dłużej/. Gotowe danie posypujemy sezamem. Taką wersję kurczaka proponujemy podawać z ryżem. Nie zapominajmy o sosie na dnie naczynia, przed podaniem można polać nim mięso. Smacznego!
Dzieki za pomysl. To bedzie moj obiad w ten weekend!!!!
To musi być pyszne!
Jest pyszny! Jak moja teściowa spróbowała tych pyszności od razu zarządziła zmianę menu na święta z uwzględnieniem tego przepisu, choć zawsze były tylko bardzo tradycyjne dania 🙂
wyglada znakomicie a smakuje jeszcze lepiej !!!
Robię się głodna jak was czytam!
Ja nie będę czekać,już robię ! Lecę do sklepu po składniki ! 🙂
Ok. Wiec zrobilam waszego kurczaka i po prostu palce lizać !!!! Dodalm troszeczkę więcej imbiru ( bo ja bardzo lubię imbir) . Moje dziewczynki (7 i 4.5 latek) zajadaly sie bardzo. Do kurczaka zrobiłam risotto z grzybkami i sałatę. Danie jest szybkie i pełne smaku. Prezentuje się bardzo ładnie wiec dla gości z pewnością zrobić można !Dzięki M and M za superowy przepis