Nikt mi nie wmówi, że mijając wystawy cukierni z półkami pełnymi smakołyków nie cieknie Wam ślinka. Mi zawsze 🙂 Od czasu do czasu pozwalamy sobie na kupne wypieki ale zazwyczaj staramy się piec sami u nas w domu. Zawsze lubiłam wiedzieć co mam na talerzu, a z gotowymi produktami nigdy nie wiadomo. Dlatego widząc te pyszności od razu układam w głowie przepis który zaraz w domku zamieniam w wypieki. Fajnie mieć u siebie słodkości jak z cukierni tyle, że wykonane samemu. Ciasteczka czekoladowe – ten rodzaj ciastek to istne niebo w buzi, a prezencja sami zobaczcie poniżej.
Składniki na ciasteczka czekoladowe /12 sztuk/:
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki oleju kokosowego lekko rozpuszczonego
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki posiekanej czekolady deserowej
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i sodę oczyszczoną. W drugiej misce łączymy cukier, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy po czym dokładnie miksujemy składniki. Do miski z suchymi składnikami powoli dodajemy mokre cały czas mieszając. Jeżeli masa jest za gęsta dodajemy wodę. Po uzyskaniu jednolitego ciasta dorzucamy płatki owsiane, wiórki kokosowe i czekoladę. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wykładamy 12 uformowanych ciasteczek i pieczemy ok 10 min w 180C /lub do momentu zarumienienia się ciasteczek w zależności od piekarnika/.
Pysznosci!!!!!
Mniam,jak ja uwielbiam tego typu przekąski ! 🙂
<3
na pewno smakują dużo lepiej niż sklepowe 🙂