Jak zrobić lody czyli fit, zdrowa przekąska owocowa a w dodatku pyszna i bez konserwantów? Nic prostszego i bardziej przyjemnego, tego nie da sie zepsuć 😉 Delikatna i rozpływająca sie w ustach konsystencja przyprawi nas o niezłe dreszcze 😉 Pamiętacie lody z bananów, nasza sąsiadka nazwała je zboczonymi lodami były hitem ubiegłego sezonu ale o tym przeczytacie klikając w link. Tym razem banan będzie również jednym ze składników lecz formą i konsystencją ten przepis będzie bardziej przypominał 'prawdziwe’ lody tyle, że bedą o wiele zdrowsze od tych ogólnodostępnych które znajdziecie w sklepach. Lody w naszym domu są jednym z tych dań, które mała M. wcinałaby bez opamiętania na śniadanie, obiad i kolację. W szczególności w upały ciężko nam jest maluchowi odmówić 'chłodzących’ łakoci. Przepis sprawdza sie wtedy rewelacyjnie bo można je nawet potraktować jako zdrową przekąskę, tylko taką w mrożonej wersji 🙂 Wracając do sedna: Jak zrobić lody – przeczytacie poniżej.
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 banany
- 3 brzoskwinie
- kostka czekolady
Banany obieramy ze skórki i kroimy razem z brzoskwiniami na mniejsze kawałki. Wrzucamy owoce do plastikowego pudełka i wkładamy do zamrażarki.
Zamrożone owoce za pomocą blendera miksujemy razem z jogurtem na gładką masę.
Zmiksowane lody gotowe do spożycia posypujemy starta czekoladą.
Lody można przechowywać w zamrażarce ale przed ponownym podaniem należy je po wyjęciu zostawić na ok 10 min aby zmiękły.
Pychotka!!
Ehh problem jest taki, że mój blender nie da rady mrożonym bananom… Ale jak tylko kupię nowy, to na pewno wypróbuję przepis 🙂
Dopiero dziś tu trafiłam poprzez grupę Uli. Bardzo fajny blog, przyjemne zdjęcia, smakowite przepisy. Super! 🙂