Sałatka z arbuzem i rukolą jest idealnym połączeniem składników w upalne dni, a obecnie temperatury sięgają prawie 30C. Arbuz jako orzeźwiający i gaszący pragnienie składnik idealnie komponuje się z rukolą, oliwkami i fetą – to połączenie po prostu wymiata. Jest to kolejny przepis z arbuzem w roli głównej, we wpisie jak podawać arbuza możecie podejrzeć również jak go serwujemy. Znacie to uczucie kiedy po całym dniu w pracy nie ma się ochoty nawet spojrzeć w stronę jedzenia, nie mówiąc już o ciężkostrawnych potrawach? W takie dni lekkie sałatki spełniają swoje zadanie! Smaczne, pożywne i lekkie, wprost idealne na upalne dni. Mega sycące ale nie tuczące – ale się zrymowało 😉 Sezon bikini w pełni więc jest to również bardzo istotny czynnik prawda? Nic innego nie pozostało jak lecieć jutro do sklepu zakupić składniki i rozkoszować się taką orzeźwiającą sałatką w upał. Dajcie znać czy Wam smakowała 🙂
Składniki:
- 2 garści rukoli
- 1/2 średniej wielkości arbuza
- 200 g sera feta
- garść czarnych oliwek
- garść uprażonych orzechów nerkowca
- ocet balsamiczny
Arbuza i fetę kroimy w małą kostkę.
Tak pokrojone składniki łączymy z rukolą i orzechami.
Przed samym podaniem skrapiamy delikatnie octem balsamicznym.
* jedynym minusem o ile można to tak nazwać jest fakt iż nie nadaje się ona następnego dnia. najlepiej smakuje serwowana na świeżo. Choć zapewniam, że sałatka zniknie jeszcze tego samego dnia 😉
Ser feta + arbuz = odważne polaczenie
przepyszne połączenie nie mówiąc skromnie 😉