Kiedy ktoś wspomina o lodach mam tylko dwa skojarzenia… wakacyjny urlop i kalorie….! Ach spędzają nam one sen z powiek, ale jak tu odmówić sobie w upalne dni takich pyszności? Dziś zaproponujemy Wam wersję domową, zdrową i z serii wiem co jem. Lody z bananów, no może lody to zbyt dużo powiedziane, ale kiedy coś wychodzi z zamrażarki i ma w sobie czekoladę to opis pasuje jak najbardziej! W przygotowaniu tego deseru każdy z domowników miał swój udział. Ja przygotowałam składniki, Maciej robił zdjęcia a nasza malutka Maja obsypywała czekoladę posypką! Cóż to była za zabawa…
Składniki na lody z bananów/4 sztuki/:
- 2 duże banany
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- patyczki do lodów
nasz wybór posypki to:
- wiórki kokosowe
- prażone orzechy nerkowca
Zaczynamy od nadziania połówek bananów na patyczki. Wkładamy je do zamrażarki na min. 8h. Najlepiej na całą noc. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dodając olej kokosowy i ekstrakt z wanilii. W międzyczasie przygotowujemy w pojemniczkach naszą posypkę, oczywiście można użyć dowolnej począwszy od różnych orzechów po cukrową posypkę do ciast. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Wyciągamy lody z zamrażarki. Polewę czekoladową przelewamy do wygodnego kubeczka, zamaczamy w niej banana i posypujemy dodatkami. Pamiętajcie, że pod wpływem zimna czekolada szybko zastyga na bananie więc nie czekajcie z posypką tylko użyjcie ją od razu 🙂
MMM pycha polecam
Musze to sprobowac Dzieki za przepis
super! prosto i zdrowo 🙂
Ojaa mega ! Muszę zrobić ! Mniam 🙂