Nie ma w naszej rodzinie chyba nikogo, kto pogardziłby porcją lodów. Lody zazwyczaj serwujemy w formie deseru i tak samo my jak i nasze dzieciaki nigdy ich sobie nie odmawiamy . Zdaję sobie dobrze sprawę z tego, że kupione w sklepie lody zawierają dużo cukru, kalorii i konserwantów. A tego staram się serwować mojej rodzinie jak najmniej. Dlatego w naszej zamrażarce zawsze znajdzie się porcja lodów domowych, owocowych bez zbędnych dodatków. Czyli samo dobro! Lody bananowe to nie tylko deser. Jest to również pyszna, zdrowa przekąska lub drugie śniadanie. Lody te przygotowujemy bez dodatku cukru a jedynym składnikiem, który dodaje nam troszkę innego smaku jest ekstrakt z wanilii. czego chcieć więcej? One wychodzą naprawdę pysznie!
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na lody bananowe:
- banany
- ekstrakt waniliowy
- ulubione owoce /np. truskawki, borówki, maliny/
- foremki na lody i folia spożywcza
Całą procedurę przygotowania lodów trzeba przeprowadzić szybko aby banany nam nie ściemniały.
Zaczynamy od umycia i ewentualnego pokrojenia dodatków do lodów. W naszym przypadku były to truskawki.
Następnie banany obieramy i blendujemy na gładką masę.
Do zmiksowanych bananów dodajemy kilka kropel ekstraktu z wanilii.
W formach do robienia lodów układamy dodatki i zalewamy masą bananową.
Jeżeli jeden z boków formy jest otwarty, przykrywamy go folią spożywcza i natychmiast wkładamy do zamrażalnika minimum na 1,5 godziny.
Gotowe. Smacznego!
A oto nasze inne przepisy na zdrowe, domowe lody:
Jakie proste w przygotowaniu! Podoba mi się ten przepis 🙂
🙂