Arbuz kojarzony z latem jest najlepszą i najpraktyczniejszą przekąską w upalne dni i nie tylko. Zasatanawiacie się jak podawać arbuza? O tym za chwilkę 😉 najpierw przedstawimy Wam kilka faktów, o których może słyszeliście może nie, ale z pewnością sprawią, że sięgniecie po niego częściej, dużo częściej a zwłaszcza po przeczytaniu punktu 4 /szok/ 😀
1. Idealnie gasi pragnienie bo składa się z ponad 90% wody. Dodatkowo działa moczopędnie oczyszczając nasze nerki i tym samym organizm.
2. Jest niskokaloryczny. W 150 g arbuza jest tylko 46 kalorii – jest cudownym zamiennikiem słodkości podczas diety.
3. Bogaty w witaminy C i A dodatkowo zawiera likopen który jest przeciwutleniaczem chroniącym przed różnymi chorobami układu krwionośnego i rakiem. Bogaty w magnez i potas rewelacyjnie reguluje ciśnienie krwi.
4. Działa na Twoje libido polepszając tu i ówdzie przepływ krwi 😉 Panowie odstawcie niebieskie pigułki i złapcie się za 'tego’ melona 😉
A teraz wracając do meritum, przedstawimy Wam nasze sposoby na jego konsumpcję.
Mrożony. Idealnie zastępuje lody. Niskokaloryczne, zdrowe i do tego jest w pięknym kolorze. Czego chcieć więcej? Wystarczy nadziać kawałek arbuza na patyk i włożyć go do zamrażarki.
Jak podawać arbuza?
Koktajl. Arbuz + miód, spróbujesz raz i gwarantuję, że poprosisz o dolewkę. A czy słyszeliście o wersji dla dorosłych -smoothie z wódką? 😉 Przy pierwszej wersji wystarczy tylko blender – proporcje ustalasz według uznania.
Tylko schłodzony. Nie wyobrażam sobie w upalne dni podawać go na ciepło. Serwować go można pokrojonego w przeróżne kształty i zawsze wygląda imponująco i apetycznie.
Dodatkowo uwielbiamy pić wodę z arbuzem i miętą w której delikatny posmak melona równoważy orzeźwiająca mięta <3
Zglodnialam aż.. 🙂
nie dziwie się 😉
Super pomysły. W szczególności mrożony z dodatkiem tequila w blenderku……pychotka
mmm muszę spróbować 😀