Ta sałatka nicejska powinna się raczej nazywać a’la nicejska, gdyż Nicei jak do tej pory jeszcze nigdy nie mieliśmy okazji odwiedzić a tym samym spróbować owego specjału. W przeróżnych kartach menu jest to bardzo częsta pozycja, lecz rzadko w różnych knajpach, restauracjach czy barach sałatkowych można natknąć się na dokładnie ten sam zestaw składników. Jednym słowem – jaki kucharz taka sałatka 😉 . Wiadome jest dla nas jedynie, że podstawą są świeże warzywa z jajkiem i sałatą – resztę już dopisujemy według własnych upodobań byle zachować śródziemnomorski klimat dania. Sałatka przedstawiona w tym wpisie to nasz przepis na sałatkę nicejską – którą wprost uwielbiamy łącząc właśnie te a nie inne składniki. Lekka a zarazem sycąca kombinacja świeżych warzyw i jajka jest jedną z naszych ulubionych, bo przecież sałatką też trzeba się najeść 😉
Składniki:
- mix sałat
- garść oliwek
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 szalotka
- 1 świeży ogórek
- 1 papryka
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 jajka na twardo
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Sałatę myjemy wraz z wszystkimi pozostałymi warzywami.
Szalotkę kroimy w cienkie krążki, ogórka w paski, paprykę kroimy w słupki a pomidorki w ćwiartki.
Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek i również kroimy w ćwiartki.
W małej miseczce łączymy oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy do smaku.
Warzywa wraz z innymi składnikami możemy wymieszać w misce bądź bezpośrednio na talerzu.
Następnie dodajemy jajka i tuńczyka na koniec skrapiając całość sosem.