No dobra, jak już większa część Was widziała na naszym fejsbukowym profilu parę dni temu po raz kolejny zostaliśmy rodzicami. Co za tym idzie na kilka dni wypadliśmy z obiegu próbując odnaleźć się w nowej sytuacji. Nie mniej jednak już do Was wróciliśmy i to z nie byle jakim przepisem!
Jeszcze przed rozwiązaniem, gdy Magda siedziała w domu, ja po ciężkim dniu w pracy wróciłem do naszych 4 kątów i zastałem na stole to cudo, myślałem, że przygotowanie tego makaronu penne z groszkiem i szynką zajęło jej choć z 40 minut, bo sos był na serio wyśmienity. I w sumie podniosło mnie to na duchu, że nie siedzi bezczynnie całymi dniami rozkoszując się swoimi ostatnimi dniami wolności przed porodem kiedy ja zasuwam w robocie i choć trochę postoi przy garach. Jednak moje iście szowinistyczne i typowo męskie podejście do tematu szybko zostało sprowadzone na ziemię gdyż UWAGA przygotowanie tego dania zajęło jej ekhm… 15 minut. Nic tam, przynajmniej byłem najedzony.
Oczywiście z tym co pisałem wyżej o podejściu do kobiet spędzających czas przed narodzinami dziecka albo zajmujących się domem i rodziną kiedy mąż pracuje to żart i szczerze podziwiam każdą kobietę która sprawia, że dom po naszych powrotach jest lśniący, dzieci nakarmione i obiad podany bo wiem jak wiele pracy je to kosztuje. Tym przepisem zaoszczędzimy Wam tylko parę minut, który można poświęcić na spędzenie ich z bliskimi. 🙂
Składniki na 4 porcje penne z groszkiem i szynką:
- 300g makaronu penne
- 2 szalotki
- 4 łyżki oliwy
- 100g szynki szwarcwaldzkiej
- 1 szkl. groszku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl. śmietanki 36%
- szczypta soli
- 4 łyżki parmezanu
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
Zaczynamy od przygotowania makaronu według przepisu na opakowaniu.
Na patelnię z rozgrzaną oliwą posiekane drobno szalotki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy na patelni zrobi się już rumiano dodajemy groszek i drobno pokrojone paseczki szynki. Całość podsmażamy minutkę i dodajemy śmietankę doprawiając lekko danie solą.
Gdy śmietanka zacznie delikatnie wrzeć dodajemy natkę pietruszki i skórkę z cytryny zdejmując patelnię z ognia.
Do sosu dorzucamy przygotowany makaron i dokładnie mieszamy.
Przed podaniem posypujemy danie parmezanem.
Niesamowicie apetyczne zdjęcia! 🙂
Przepyszne!
Cieszymy się 🙂