Kwas z buraków lub sok z kiszonych buraków lub jeszcze inaczej zwany barszczem kiszonym z buraków, a nazw ma ten napój jeszcze całkiem sporo, to napój stosowany od pokoleń, choć dopiero od niedawna tak bardzo popularny. 'Eliksir’ ten według wielu źródeł ma tak dużo właściwości, że nawet nie wiem od czego mam zacząć ich wymienianie. Buraki same w sobie są bardzo odżywcze oraz posiadają właściwości lecznicze a kwaszenie ich daje im podwójnego kopa. Zakwas ten przede wszystkim według osób go stosujących i ogólnodostępnej nam wiedzy na jego temat:
- wzmacnia odporność
- oczyszcza jelita
- jest naturalnym probiotykiem
- działa przeciwzapalnie
- obniża poziom cholesterolu
a to tylko garstka z jego zalet, ponoć działa świetnie w profilaktyce nowotworów a nawet odmładzająco. Przepis na ten kwas z buraków stosuje moja mama głęboko wierząc w jego 'super moce’. W smaku jest naprawdę ciekawy dlatego stosując go czyli pijąc regularnie na pewno nic nie stracimy a możemy jedynie zyskać. Bo cały sekret tkwi w naturze, trzeba jej tylko trochę zaufać 🙂
Składniki na kwas z buraków:
- 3 łyżki miodu
- 5 ząbków czosnku
- 2 kg buraków
- 3 litry wody
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 piętka chleba razowego
Aby przygotować kwas będzie nam potrzebne kamienne lub szklane naczynie czy garnek /nie z metalu ani plastiku/.
Do garnka dodajemy miód, ząbki czosnku oraz oczyszczone ale nie obrane buraki pokrojone w plastry.
Zalewamy całość letnią wodą.
Do wody z burakami dodajemy sól oraz piętkę chleba.
Na koniec garnek zakrywamy gazą.
Po 3-4 dniach wyjmujemy z garnka skórkę od chleba.
Po4-6 dniach od przygotowania przecedzamy barszcz i przelewamy do szklanych butelek lub słoików.
Przechowujemy szczelnie zamknięty barszcz w lodówce.