Czyż nie cudownie się prezentują? Jajka faszerowane pastą z buraka to pyszna przekąska, która doda nieco koloru na świątecznym stole. Wiem, że pisałam już o tym choćby w tym przepisie na faszerowane pomidorki ale ja po prostu uwielbiam jak jedzenie pięknie się prezentuje. Aż chce się je zjeść! Połączenie jajek z burakiem daje fajny efekt nie tylko wizualny ale również smakowy. Cytryna zdecydowanie podkręca w tym daniu smak. Po prostu polecam spróbować!
Magda
P.S. Oprócz naszych jajek faszerowanych pastą z buraka polecamy również kilka innych przepisów na ciekawe przekąski z jajek:
- Smażone jajka w skorupkach z pieczarkowym farszem
- Koreczki z jajkiem i suszonym pomidorem
- Sałatka z porem i jajkiem
- Pomysły na szybkie, faszerowane jajka wielkanocne
- Sałatka brokułowa z jajkiem i pomidorami
- Koreczki z jajkiem i łososiem
- Sałatka jajeczna z awokado
- Koreczki z jajkiem i białą kiełbasą
The form you have selected does not exist.
Składniki na jajka faszerowane pastą z buraka:
- 8 jajek
- 1 mały burak
- łyżka soku z cytryny
- 1 kopiasta łyżka gęstego jogurtu
- sól i pieprz
- szczypior
- 2 łyżki pestek słonecznika
Zaczynamy od upieczenia buraka. Zawijamy go w folię aluminiową i wkładamy na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 180C.
Po tym czasie wyjmujemy buraka z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Gdy burak ostygnie /wkładamy jednorazowe rękawiczki/ obieramy go ze skóry.
W międzyczasie jajka gotujemy na twardo. Aby ugotować jajka wkładamy je do zimnej wody i gotujemy przez 7 minut licząc od zagotowania. Następnie wyjmujemy je z wody i pozostawiamy do ostygnięcia.
Gdy jajka ostygną obieramy je i kroimy na połówki.
Aby przygotować pastę z buraka łączymy ze sobą pokrojonego w mniejsze kawałki buraka, wyjęte z ugotowanych jaj żółtka, jogurt i sok z cytryny. Następnie blendujemy wszytsko na gładką masę.
W międzyczasie pestki słonecznika prażymy na suchej patelni przez kilka minut.
Pastę z buraka doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na koniec połówki jajek wypełniamy pastą z buraka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz pestkami słonecznika.
P.S. PAMIĘTAJ! Jajka faszerujemy tuż przed podaniem aby jak najdłużej zachowały swój piękny i świeży wygląd, gdyż po jakimś czasie zabarwiają również białka!!!
Tym oto sposobem jajka faszerowane pastą z buraka mamy gotowe 😉 Smacznego!
Uwielbiam buraki , super przepis