Tyle ile mamy na świecie kucharzy, tyle też rodzajów przyrządzanego przez nich pesto. Pesto jest to sos, który został wymyślony przez włochów. Najczęściej serwujemy go z pieczywem lub makaronem ale można go stosować praktycznie do wszystkiego. Bazą oryginalnego przepisu jest bazylia, natomiast spotkać można wiele odmian pesto. Zamiast standardowej bazy z bazylii można użyć natki pietruszki tak jak w naszym przepisie na crostini z bobem i pesto z pietruszki oraz na przykład mięta, którą użyliśmy w przepisie na spaghetti z pesto z mięty. Tym razem postawiliśmy na klasykę i przygotowaliśmy pesto z bazylii i orzeszków piniowych. Przepis ten uwielbiam tak samo jak i pesto prawie w każdej postaci. Natomiast tak jak to w życiu bywa, czasem gdy zabraknie mi orzeszków piniowych oczywiście zastępuje je innymi tworząc totalnie nową lecz również smaczną odmianę tego sosu.
Składniki na 1 porcję /np. jako pasta na 2 tosty/:
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 0,5 szk. świeżych liści bazylii
- 0,5 ząbka czosnku
- 0,25 szk. tartego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Czosnek obieramy.
W miseczce lub kielichu malaksera za pomocą malaksera bądź blendera miksujemy ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.
Jeżeli uważamy, że masa jest zbyt gęsta dodajemy oliwy, jeżeli zbyt zwarta używamy jej troszkę mniej.
Tadam! Gotowe. Możemy teraz po ciężkiej pracy związanej z przygotowaniem pesto otrzeć pot z czoła i zacząć jedzenie 😉