Kasza bulgur w chwili obecnej jest hitem w naszej kuchni. Zajadamy się nią wszyscy i aż miło patrzeć jak smakuje również naszej Mai. Choć młoda podniebienie ma dość wybredne i jest naszym osobistym krytykiem co do dań jakie serwujemy, to różnego rodzaju kasze wcina jak szalona. Aby urozmaicać sobie posiłki, kaszę bulgur można jeść jako dodatek lub danie samo w sobie. Jakiś czas temu pokazaliśmy Wam pomysł na pyszne kaszotto z kaszy gryczanej. Tym razem pokarzemy Wam wersję z użyciem kaszy w domowych kotletach z suszonymi pomidorami. Kotlety z kaszy bulgur to smaczne, aromatyczne i jak zwykle szybkie w wykonaniu danie – sprawdźcie to sami 🙂
Składniki:
- 100 g kaszy bulgur
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
Zaczynamy od ugotowania kaszy według przepisu na opakowaniu.
Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i drobno posiekane suszone pomidory, po czym zdejmujemy całość z ognia.
W dużej misce łączymy kaszę i przestudzone składniki z patelni.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, jajko, bułkę tartą i całość doprawiamy do smaku solą.
Formujemy kotleciki i smażymy je z dodatkiem masła na rumiano.
Ciekawy przepis i z tego, co widzę, prosty do wykonania. Osobiście próbowałam tej kaszy, jak do tej pory, w gotowych daniach czy sałatkach, ale może czas spróbować przyrządzić coś w domu, żeby nie jeść tej sklepowej chemii. Wypróbuję i dam znać, jak się udało 🙂
super! mam nadzieję, że Ci posmakują 🙂 kasza jest pyszna!
pycha
😀
Wypróbowałam, znakomite! (dodałam jeszcze startego sera żółtego)