Kotlety jajeczne, och jaka to miła odmiana dla standardowych i oklepanych przepisów na kotlety. Bardzo często zapominam o tym przepisie, także musiałam je koniecznie opublikować by móc częściej po nie sięgać. Nie wiem jak z waszymi dziećmi, ale nasza Milenka za jajka na twardo oddałaby chyba wszystko. Gdy nie mam czasem pomysłu co jej zaserwować – jajko będzie zawsze trafnym wyborem. Nawet w trakcie dzisiejszego przyrządzania tych kotletów jajecznych podjadała jajka prosto z miski. A wracając do przepisu, to jak zwykle podrzucamy Wam sprawdzony patent na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny 🙂
Magda
A oto nasze inne przepisy na kotlety bez mięsa:
- Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym
- Kotlety z kaszy bulgur z suszonymi pomidorami
- Kotlety z kalafiora i cieciorki
The form you have selected does not exist.
Składniki na kotlety jajeczne /14 sztuk/:
- 10 jajek
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej + do obtaczania
- płatki paprykowe
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Zaczynamy od ugotowania 9 jaj na twardo. Jaja wkładamy do garnka z zimną wodą. Gdy woda się zagotuje, gotujemy jaja 10 min. Studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy ją na jednej łyżce oliwy aż się zeszkli. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Pietruszkę drobno siekamy.
Gdy jajka już ostygną, obieramy je a następnie siekamy i rozgniatamy widelcem na w miarę gładką masę.
Do jajek dodajemy podsmażoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, 2 łyżki bułki tartej oraz surowe jajko.
Całość doprawiamy do smaku przyprawami i formujemy kotleciki.
Kotlety jajeczne przed smażeniem obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Muszę koniecznie wypróbować w najbliższych dniach! W ostatnim tygodniu wykorzystałam dwa Wasze przepisy i oba obiady były pyszne! Jesteście pierwszymi, u których szukam pomysłow, kiedy sama ich nie mam 😉
Cieszę się bardzo i dziękuję! Uwielbiam czytać takie komentarze <3