Truskawki to jedne z moich ulubionych owoców. Zdecydowanie przypominają mi moje dzieciństwo i wakacje spędzane w ogródku mojej babci. A chęć na smak truskawek zerwanych prosto z krzaczka powraca wraz z tymi wspomnieniami. Truskawki kocham jeść we wszystkim, czy to sałatkach, deserach czy innych ciastach. A mówiąc o ciastach, to to jest po prostu niesamowite – ja, robiąca je zazwyczaj w typie „wrzuć wszystko do jednej miski i zamieszaj” robię się w tym coraz lepsza! 😋 Uwielbiam ciasta, które nie wymagają ode mnie dużego nakładu pracy i do tego zawsze wychodzą. Choć nie powiem, że może by i wypadało przejść na następny level sztuki cukiernictwa i robić ciasta z miliona składników i warstw – tylko skąd brać na to czas się pytam? Póki co przedstawiam Wam mój kolejny pomysł na ekspresowy sernik na zimno z truskawkami! I choć nie wymagał dużego nakładu pracy z odpowiednią dekoracją prezentuje się rewelacyjnie!
Składniki:
- 400g świeżych truskawek
- 1/2 szkl brązowego cukru
- 330 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 700 g sera twarogowego /do serników/
- 1 opakowanie biszkoptów
- 1 opakowanie żelatyny fix pewnego znanego doktora 😉
- dekoracja z owoców, czekolady lub ulubionych kwiatów wedle własnych upodobań i pomysłu!
Zaczynamy od zblendowania truskawek i wymieszania ich z cukrem i ekstraktem z wanilii.
Następnie ubijamy na sztywno śmietankę.
Do truskawek dodajemy twaróg, ubitą śmietankę mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec dodajemy żelatynę przygotowana według przepisu na opakowaniu.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami.
Na biszkopty przelewamy masę truskawkową i wkładamy do lodówki na minimum 2h lub do całkowitego stężenia sernika.
!