Wakacje w pełni, a my nie tracąc czasu wykorzystujemy każdą okazję na letnie grillowanie. Zazwyczaj serwujemy kiełbaski, szaszłyki czy inne karkówki 😀 Niestety człowiekowi z czasem wszystko się nudzi i mamy ochotę na kolejne grillowe odkrycia. Czasem po prostu chcemy błysnąć przed znajomymi czy rodziną i na ruszt wrzucamy coś ciekawszego niż grillowe standardy. Ja osobiście uwielbiam wołowinę, a 'stejki’ mogę jeść po prostu codziennie. Dlatego aby zaspokoić swoje zapotrzebowanie na to mięso, przy okazji ostatniego spotkania z rodziną postanowiłem zrobić roladę z grilla – prosta i pyszna a do tego na talerzu robi wrażenie! Wszyscy się zajadali a jak wiadomo dobre jedzenie zbliża ludzi i miło się spędza czas w rodzinnym gronie. Roladki polecamy z grillowanymi warzywami a my w tym wypadku wybraliśmy kukurydzę 😉
Ten i wiele innych ciekawych przepisów znajdziecie w aplikacji SimplyTastly.
Składniki na grillowane roladki wołowe:
- 1 kg udźca wołowego
- 1 opakowanie sera feta /270g/
- 1 pęczek pietruszki
- sól grubo ziarnista
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szkl parmezanu
- 6 plastrów salami
- sznurek
- opcjonalnie patyczki do szaszłyków
Zaczynamy od rozkrojenia mięsa na pół nie przecinając do końca, aby móc rozłożyć je jak „książkę”. Następnie mięso posypujemy pieprzem.
W misce przygotowujemy farsz łącząc rozdrobniony ser feta, posiekaną drobno pietruszkę, parmezan i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na rozłożone mięso równomiernie rozprowadzamy farsz i z góry układamy plastry salami.
Sznurek tniemy na osiem 20 cm kawałków.
Mięso skręcamy na roladę i związujemy ją co około 6-7 cm lub wedle upodobania w równych odstępach.
W tym momencie roladę można odłożyć do lodówki na później. Aby od razu ją przygotować należy postępować według dalszych wskazówek.
W miejscu gdzie znajduje się sznurek wbijamy na wylot patyczki do szaszłyków tak aby zaczepić nimi każdy początek rolady. Patyczki służą do łatwiejszego przekręcania mięsa, możemy grillować roladki z samym sznurkiem.
Następnie roladę przecinamy w miejscach pomiędzy sznurkami tworząc małe roladki.
Przed samym grillowaniem mięso solimy.
Roladki grillujemy do momentu zarumienienia się mięsa.
*Wpis powstał przy współpracy z marką Coca-Cola