Tarta z kurkami w sosie śmietanowym to był taki trochę mój spontan. Mamy w zamrażarce kilka worków z mrożonymi kurkami z tegorocznych zbiorów. Pierwotnie tarta miała być na kruchym cieście, ale że w lodówce zalegało ciasto francuskie (wieczna chwała dla jego twórcy 😉 ) to stwierdziłem, że nada się idealnie. I tak, krok po kroku, składnik po składniku powstawał ten przepis. Magda początkowo niechętnie podchodziła do tego pomysłu. A to, że nie ma ochoty na grzyby, a to, że ciasto wyjdzie z zakalcem… Jednakże się twardo nie poddawałem. Miałem bardzo dobre przeczucie. I zgadnijcie kto zjadł sam połowę tej tarty z kurkami? Tak jest, była to Magda 😉 Zjadła na ciepło, potem dojadała ją nawet kiedy już ostygła. Niedługo wybieramy się na imprezę a, że kurki mamy w zamrażarce to zgadnijcie co sobie zażyczyła 😉 Idąc w gości, ta tarta z kurkami idzie z nami i mam wrażenie, że znajomi też będą nią zachwyceni!
Maciek
Na naszym blogu znajdziecie też inne wytrawne tarty jak na przykład:
- z pomidorkami, oliwkami i cebulką
- z porem
- ze szparagami i boczkiem
- z kurkami i porem
- z kurczakiem i brokułami

The form you have selected does not exist.


Tarta z kurkami w sosie śmietanowym, składniki:
- 100 g kiełbasy śląskiej
- 350 g kurek (mogą być mrożone)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 ml śmietanki 30%
- 4 jajka
- 50 g parmezanu
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- sól i pieprz
- masło do wysmarowania formy
Zaczynamy od pokrojenia kiełbasy w kostkę i podsmażenia jej na patelni na złoty kolor.
Następnie do patelni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany rozmaryn, a następnie kurki.
Smażymy całość aż woda odparuje i odstawiamy patelnię na bok do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy sos. W misce łączymy śmietankę, jajka, parmezan i dodajemy 1/2 łyżeczkę soli i pieprz do smaku.
Następnie zabieramy się za wyłożenie formy do pieczenia ciastem francuskim. Jeżeli masz prostokątną formę to nie będzie nic trudnego, jeżeli tak jak my przygotowujesz to danie w okrągłej formie, musisz co nieco odciąć i wyłożyć tam gdzie brakuje 😉 Trzeba pamiętać aby wysmarować formę masłem przed włożeniem ciasta 😉
Kolejnym krokiem będzie przełożenie przestudzonych grzybów z patelni do formy i zalanie całości sosem.
Tartę z kurkami pieczemy przez 25-30 minut w 200C.
Na koniec po wyjęciu tarty, pozostawiamy ją na 10 min przed krojeniem aby farsz stężał.
Tarta z kurkami gotowa! Smacznego 🙂

Wygląda pysznie. Sama robiłam ostatnio farsz kurkowy, a ciasto na tartę w thermomixie (nie znoszę zagniatać ciast ręcznie) i też wyszło super. W weekend będę testować ciasta na słodko z bloga supergarnek.pl – zobaczymy czy wyjdą tak samo dobre jak tradycyjnie