Prosto i smacznie tak w dwóch słowach opisałabym przepis na to nasze masełko bazyliowe. To pyszne smarowidło odczaruje nie jeden kawałek pieczywa i właściwie nie wymaga żadnych dodatków bo samo w sobie robi robotę. Przygotowanie tego masła nie zajmuje zbyt dużo czasu i długiej listy zakupów. Dodatkowo wystarczy kilka chwil i idealna przekąska dla domowników lub gości jest już gotowa. Masełko bazyliowe jest już naszym drugim z tej serii przepisem i liczę na to, że skradnie wasze podniebienia tak samo jak nasze masło czosnkowe z boczkiem, które już od lat robi furorę 😉
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na masełko bazyliowe z czosnkiem:
- 250g masła typu osełka z minimum 82% tłuszczu
- 15 listków świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki płatków paprykowych
- folia spożywcza do uformowania masła
Zaczynamy od wyjęcia masła z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową.
W międzyczasie bardzo drobno siekamy umyte liście bazylii.
Następnie masło siekamy w kostkę i przekładamy do miski po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię oraz przyprawy.
Wszystkie składniki mieszamy za pomocą widelca, aż wszystko się ładnie wymiesza/ugniecie.
Następnie przekładamy masło na kawałek folii spożywczej i rolujemy kształt jaki chcemy uzyskać, czyli rulon, kulę lub kształt osełek.
Na koniec masełko bazyliowe wkładamy w folii do lodówki aby ponownie zwarło. Jeżeli chcemy przyspieszyć ten proces możemy je włożyć do zamrażarki.
Gotowe!