Piękne lato mamy tej wiosny, dlatego też i jedzenie zaczynamy już serwować w iście letnim klimacie. O tym, że letnie sałatki komponujemy z rozmaitych i czasem dla niektórych osób nieprzewidywalnych składników dowiedzieliście się już nie raz. Moimi ulubionymi letnimi połączeniami jest sałatka z pomidorami i truskawkami oraz sałatka ze szpinakiem, owocami i boczkiem, której po prostu trzeba spróbować. Tym razem takim nie do końca dla wszystkich oczywistym połączeniem składników jest nasza sałatka ze szpinakiem i jabłkami. Bardzo orzeźwiająca, świeża i letnia kompozycja tych składników z pewnością przypadnie nie jednemu smakoszowi. My ją po prostu uwielbiamy <3
Po więcej przepisów na ciekawe sałatki zajrzyj koniecznie o TU 🙂
Sałatka ze szpinakiem i jabłkami, składniki:
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 duże, zielone, słodkie jabłka
- 1/2 szk suszonej żurawiny
- 270 g / 1 opakowanie sera feta
- 1/2 szklanki orzechów pekan <3
Sos:
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
Zaczynamy od pokrojenia nieobranych umytych jabłek na cztery części usuwając gniazda nasienne. Następnie kawałki jabłek kroimy w plasterki.
Ser feta kroimy w kostkę. Aby ser się nie kruszył możemy moczyć nóż w letniej wodzie co zdecydowanie polecam.
Następnie bierzemy się za przygotowanie sosu łącząc ze sobą śmietanę, majonez, ocet oraz cukier. Oczywiście możemy doprawiać sos według własnych upodobań.
W dużej misce łączymy liście szpinaku, pokrojone jabłka, fetę, żurawinę oraz orzechy. Delikatnie mieszamy całość, polewamy sosem przed samym podaniem.
Po więcej przepisów na ciekawe sałatki zajrzyj koniecznie o TU 🙂