Proste i piękne! Jedzenie daje mi tyle radości, że czasem po prostu muszę się serio powstrzymywać żeby nie szczerzyć za mocno michy gdy zaczynam coś jeść. Czasem mi się wydaje, że ludzie myślą, że jestem nienormalna, gdy widzą moją minę tuż przed jedzeniem. Zdarza mi się nawet czasem ciamkać na co mój małżonek bardzo /choć tego nie rozumiem/zwraca mi uwagę. Ale jak tu się oprzeć gdy ślina mi cieknie już na sam widok żarcia 😛 Całe szczęście, że mam dzieci i wszystkie te zjedzone kalorie bardzo szybko spalam latając za tą moją dwójeczką 😉 Ale nie zaprzeczę, że staram się też jeść więcej warzyw i zdrowych przekąsek co by to moje spalanie działało z deka szybciej. Przekładana sałatka z pomidorów i szpinaku to taki mój kompromis w którym łączę świeże warzywa i cudny czosnkowy sos, który jak zapewne Wiesz jest odrobinę bardziej kaloryczny niż same warzywa…
To jak najpierw wcinamy a później spalmy? 😉
A tutaj znajdziesz link do naszej najbardziej popularnej sałatki na blogu, wprost idealnej na każdą imprezę 😉
Magda
Przekładana sałatka z pomidorów i szpinaku, składniki:
- 250g świeżego szpinaku
- 4 średniej wielkości pomidory
- 1 opakowanie sera feta
- 50g mixu orzechów, nasion i pestek do sałatek lub po prostu tego co mamy pod ręką 😉
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Zaczynamy od umycia i osuszenia szpinaku. Następnie układamy liście jeden na drugi tworząc stosik i kroimy w paseczki.
Pomidory kroimy w plastry.
W małej miseczce łączymy majonez, jogurt i śmietanę /tu oczywiście możemy modyfikować gdy np. nie chcemy używać majonezu/. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
W nie za głębokim naczyniu układamy: szpinak a następnie pomidory. Warzywa zalewamy zrobionym wcześniej sosem.
Z góry ścieramy na grubych oczkach ser feta i całość na koniec posypujemy ulubioną mieszanką pestek, orzechów i np. suszonej żurawiny.
The form you have selected does not exist.