Uwielbiam gdy jedzenie jest pięknie podane, a jeszcze bardziej lubię jak jedzenie samo w sobie pięknie się prezentuje. Te smakowite kolory czy kształty odrazu wywołują u mnie ślinotok. Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta jest właśnie jednym z nich. Od razu zapewniam, że przy takich cudach nie ma za dużo pracy a efekt końcowy jest bardziej niż zadowalający! Przygotowuje się ją naprawdę szybko i będzie nie tylko dobrze smakowała ale również pięknie udekoruje świąteczny stół, bo najpierw je się oczami prawda?
Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem, składniki:
- 2 op. ciasta francuskiego
- 300 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 op. sera feta
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę.
Cebulkę podsmażamy na maśle do momentu aż się zeszkli.
Następnie do patelni z cebulą dodajemy szpinak i czekamy aż się rozmrozi.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do patelni przeciśniętego przez praskę czosnku i pokruszonego sera feta.
Wszystkie składniki podsmażamy mieszając do momentu rozpuszczenia sera, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i odkładamy do przestygnięcia.
Rozwijamy ciasta francuskie z rulonów i układamy jedno na drugie.
Wycinamy z ciasta kształt choinki odkładając skrawki ciasta na bok.
Zdejmujemy wierzchnią warstwę ciasta i na spodniej warstwie układamy równomiernie farsz.
Przykrywamy farsz drugim ciastem i dociskamy lekko boki aby farsz nie wypłynął.
Z pozostałych skrawków ciasta wycinamy wzory i przekładamy na wierzch choinki.
Przed pieczeniem smarujemy całość rozbełtanym jajkiem.
Choinkę pieczemy 20 min w 200°C.