Pieczona pierś kurczaka w domowej salsie to kolejna nasza propozycja ciekawego a zarazem szybkiego w przygotowaniu i oczywiście smacznego obiadu dla całej rodziny. Kombinacja składników tworząca salsę daje kurczakowi niezłego kopa i całe danie wychodzi naprawdę szałowo. Aby potrawa wyszła jeszcze lepsza zastosuj się do naszych tipów podanych na samym końcu przepisu 🙂
Jeżeli jeszcze szukasz innych przepisów na pierś kurczaka zapoznaj się z naszymi przepisami na faszerowaną pierś kurczaka z serkiem śmietankowym, grillowaną pierś kurczaka lub piersi kurczaka faszerowane kaszą jaglaną.
Pieczona pierś kurczaka w domowej salsie, składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 5 pomidorów
- 1 papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 limonki
- 1/2 pęczka kolendry
- 1/2 szklanki startego sera mozzarella
- 1/2 szklanki startego sera cheddar
- czosnek granulowany
- sól i pieprz
Pomidory, paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do miski /naczynia. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z połowy limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną kolendrę. Przyprawiamy całość solą i pieprzem.
Piersi kurczaka myjemy i usuwamy białe błonki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Następnie układamy je w żaroodpornym naczyniu.
Na kurczaka przekładamy przygotowaną wcześniej salsę i posypujemy z wierzchu startymi serami.
Kurczaka pieczmy 60 minut w 200°C.
Przed podaniem opcjonalnie możemy posypać świeżą kolendrą.
Przydatne TIPY:
- Aby salsa była bardziej pikantna dodaj ostrej papryczki.
- Pozbądź się gniazd nasiennych z pomidorów aby salsa nie była zbyt płynna.
- Możesz przeciąć na pół każdą z piersi aby skrócić czas pieczenia.
The form you have selected does not exist.