Wielokrotnie we wpisach podkreślałem, że jestem mięsożercą. Uważam, że nie da się najeść samymi warzywami i choć czasem zdarza mi się zjeść coś niemięsnego, to i tak później w organizmie odczuwam jakąś taką pustkę. Podziwiam ludzi którzy potrafią obejść się bez soczystego, idealnie wysmażonego kawałka mięsiwa. Chyba po części to jest taka nasza męska natura. Siedzi w nas gdzieś tam głęboko zakorzeniony „człowiek pierwotny”, który w moim przypadku dość często domaga się zwykłego, prostego jedzenia 😉 . A że dawniej ludzie obchodzili się bez makaronu, bułek i innych dodatków jedzeniowych to dziś wrzucamy Wam na ruszt odrobinę zieleninki z soczystym mięskiem 🙂 Warzywna sałatka ze stekiem to proste, szybkie w wykonaniu, smaczne i do tego ogólnie zdrowe danie 🙂
-Maciek
Składniki:
- kawał soczystej wołowiny (my użyliśmy antrykotu)
- sałata – może być mix, może być lodowa, w sumie może być każda Wasza ulubiona sałata
- 1 cukinia
- 5 pomidorków koktajlowych
- kawałek sera blue cheese
- orzechy nerkowca
- cebula czerwona
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie sałatki dość ciężko opisać, gdyż w przypadku mięsa każdy smaży je wedle własnego uznania. Ja lubię gdy stek jest średnio krwisty, ewentualnie krwisty. Magda natomiast preferuje bardziej wysmażone. A poniżej mała ściągawka:
*via: Pinterest
Więc jeszcze raz. Stek smażymy wedle własnego uznania, pamiętajcie jednak o tym aby po smażeniu odłożyć mięso na chwile aby trochę „odpoczęło”, następnie doprawiamy solą i pieprzem (są różne szkoły, ale my steki doprawiamy dopiero po usmażeniu). W międzyczasie na talerzu układamy sałatę. Prażymy orzechy. Cukinię przekrajmy na pół, usuwamy środek a pozostałą część kroimy w słupki. Skrapiamy oliwą, mieszamy i wrzucamy na drugą patelnię i chwilkę podsmażamy. Gdy podsmażymy cukinię na patelni układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Musicie zwrócić uwagę przy ich smażeniu żeby nie zaczęły się rozpływać.
Sos możemy zrobić na samym końcu gdyż przygotowanie go trwa 2 minuty. W miseczce mieszamy majonez, musztardę, wyciśnięty ząbek czosnku, oraz cytrynę. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy już wszystko mamy usmażone możemy zacząć układać naszą sałatkę na talerzu. Składniki układamy w dowolnej ilości wedle upodobań. Całość lekko skrapiamy sosem, aby nie zabić smaku mięska.
Nie lubie wołowiny, ale.. jak widze te zdjęcia to chyba zaczelam uwielbiać !!! 😀 🙂
Prawidłowo 😉
nabrałam apetytu na czerwone mięsko, wygląda naprawdę znakomicie
A jak smakuje!!! 🙂