Ciągły brak czasu dopadł też Ciebie? Jesteś ciągle w biegu i w głowie jeszcze masz milion spraw do załatwienia? A wieczorem przychodzi ciocia/znajomi/ sąsiedzi w odwiedziny i kiedy Ty masz znaleźć czas na ogarnięcie chaty nie mówiąc o gotowaniu? W sprzątaniu niestety nie pomożemy 😉 Natomiast zdradzimy Ci nasz mały sekret którego używamy gdy właśnie dokucza nam ten nieznośny brak czasu który za nic nie chce się odczepić – po prostu goni jak szalony! Brak czasu na siedzenie przy garach – a co powiesz na pychotkę w 15 min? Warkocz z ciasta francuskiego ze szpinakiem to idealne rozwiązanie. Nikt też nie powiedział, że w kuchni trzeba spędzać czas godzinami aby zachwycić gości i podać pyszne jedzonko. Zdecydowanie naszą dewizą jest smacznie i szybko! Przygotowanie to zaledwie 15 min wliczając w to nagrzanie piekarnika 😉 A zaoszczędzony czas no cóż na pewno zdążysz na mały manicure 😉
Składniki na warkocz z ciasta francuskiego ze szpinakiem:
- op. ciasta francuskiego
- o,5 op. mrożonego szpinaku /o,5 szkl. po rozmrożeniu/
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki startego sera mozzarella
- oliwa
- sól i pieprz
Zaczynamy od ustawienia piekarnika na 200°C
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy drobno posiekany czosnek na ok. 0,5 min /do czasu aż poczujemy jego cudny aromat/.
Następnie dodajemy szpinak i smażymy ok 7 min doprawiając go porządnie solą i pieprzem.
Po tym czasie przerzucamy szpinak na gęste sitko aby oddzielić go od nadmiaru wody.
Na rozłożone ciasto francuskie nakładamy równomiernie szpinak i posypujemy całość serem.
Zwijamy całość w ciasny rulon zaczynając od krótszej strony.
Kroimy całość wzdłuż na dwie części.
Sklejamy delikatnie początek dwóch kawałków i zaplatamy 'warkocz’ na końcu też łącząc nasze dwa kawałki.
Całość pieczemy przez 30 min. do momentu zarumienienia się ciasta.
Ślinka leci 😀
dokładnie 😉
szpinak, ciasto francuskie i ser, wszystkie składniki które uwielbiam!
🙂