Sezon na szparagi w pełni dlatego próbujmy wycisnąć z nich jak najwięcej!
” Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze i lecznicze mają szparagi i jak je przyrządzić, by działały na partnera tak jak lubczyk czy kawior.
Szparagi białe, zielone i fioletowe są pędami tego samego gatunku, a ich odmienna barwa wynika z różnego sposobu uprawy.
Szparagi zielone – ich wypustki wyrastają wysoko nad powierzchnię ziemi i pod wpływem słońca zabarwią się na kolor zielony. Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku. Zielone szparagi są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. W związku z tym posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości, ponieważ pod skórką znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor czy wapń. Szparagi zielone są uprawiane na większości amerykańskich upraw. Popularność zyskały także we Francji.”
Takie argumenty zdecydowanie do nas przemawiają a w dodatku uwielbiamy ich smak <3 Pieczone ziemniaki ze szparagami to kolejna wariacja na ciepło która może posłużyć jako idealny dodatek do mięsa jak i danie samo w sobie.
*Fragment artykułu pobrany z TEJ strony
Składniki na pieczone ziemniaki ze szparagami:
- 1 kg ziemniaków /najlepiej młodszych aby można było je piec w skórce/
- 500g zielonych szparagów
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Zaczynamy od porządnego umycia ziemniaków i przecięcia ich w zależności od wielkości na połówki lub ćwiartki.
Następnie w małej miseczce łączymy 4 łyżki oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny oraz przyprawy.
W tak uzyskanej marynacie trzymamy dobrze wymieszane z nią ziemniaczki przez ok 30 min.
W międzyczasie przygotowujemy szparagi ucinając lub odłamując ich dolne części. Następnie kroimy szparagi na 3 części i mieszamy je razem z pozostałymi dwoma łyżkami oliwy i szczyptą soli.
Gdy czas macerowania ziemniaków minie w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce pieczemy je przez 30 min w 200°C.
Po tym czasie do ziemniaków dokładamy szparagi, mieszamy całość i pieczemy je kolejne 15 min.
Serwujemy na gorąco!
Można zastąpić czymś ocet balsamiczny?
Mniam! Uwielbiam!
🙂